2017-03-29 426 瀏覽
第二次嚟幫襯,從未坐過水吧位,咁啱上一檯客剛剛離開,我哋兩個人就可以試吓坐。縱然拉麵店一貫座位狹窄,然而店家貼心地將座位設計成凳底可以擺放隨身物品,一讚。大堆調味料任君自行調味。細飯先上,嗱幾時都係咁話,唔好貪口爽响主打食麵嘅地方點飯食,認真麻麻哋。日式咖哩嘅所謂「甘口」甜味,個人唔係太識欣賞,而只有兩小塊牛肉嚟講,個人覺得小器咗啲。之不過咁,呢個飯絕對係唔難食嘅。所謂嘅「味玉」就即係有調味嘅糖心蛋,蛋嘅熟度恰到好處,除咗勁正嘅日本蛋味之外,佢仲有一啲酒味咁嘅獨特調味,好食!雖然呢個麵冇叉燒,但係佢有一啲疑似係叉燒切片時剩低嘅邊角料,咬落焦香爽口,拍得住叉燒,仲冇咁多肥肉添!個人其實唔建議食醬油味嘅湯底,點解呢?因為佢個湯底好似冇熬過咁,好似只係用醬油溝出嚟咁樣,但係飲落又幾清甜,冇豬骨湯咁滯。麵絕對係爽口靠得住,而且配菜都係清新好味嘅。叉燒更加唔駛講啦!足料油潤香口好味!
大堆調味料任君自行調味。
咖哩牛肉飯
味玉拉麵