好餐廳緊係要一食再食啦! 大食妹就對呢間食品高質、環境舒適、服務又好的日本居酒屋 「申子」念念不忘於是就事前預約左,諗住同朋友仔係旺角行完街就去食~ 而好好彩有事前預約,因為餐廳整晚都滿座,walk in 是根本不可能的<日式刺身沙律 $118>首先叫咗個日本刺身沙律,諗住食少少菜打定個底,健康啲~ 不過刺身份量比想像中多,目測有三文魚、吞拿魚、八爪魚、蟹籽、蝦等等,相當足料!<花生苗 (燒物)$48>之後想試啲未試過既食物,於是就叫左呢個燒花生苗。花生苗就係指「從花生中長出的幼苗」,而作為燒物是相當不錯的,味道似燒芽菜,但口感再有咬口啲,如果拿來送酒應該相當不錯,值得一試! <申子飯團 $98>呢個申子飯團大食妹我相當推薦,因為個飯團的外層炸得好乾同脆;而上面有些三文魚卵,粒粒外表都晶瑩通透,入口即溶,兩者形成左一個好有趣的口感對比~<原味吉列千層豚肉 $198>呢個吉列千層豚肉有原味同三重芝士味揀,大食妹因為上次已經試過芝士版,所以就叫了呢個原味試下~ 顧名思義,吉列千層豚肉就係將一塊塊的豬肉片捲起,再沾上麵粉、蛋液及

日式刺身沙律

<日式刺身沙律 $118>

花生苗

<花生苗 (燒物)$48>

申子飯團

<申子飯團 $98>
,兩者形成左一個好有趣的口感對比~

原味吉列千層豚肉

<原味吉列千層豚肉 $198>
呢個吉列千層豚肉有原味同三重芝士味揀,大食妹因為上次已經試過芝士版,所以就叫了呢個原味試下~ 顧名思義,吉列千層豚肉就係將一塊塊的豬肉片捲起,再沾上麵粉、蛋液及麵包糠下油炸~聽落去好似好邪惡,但配以沙律醬同梅子醬,就唔會覺得油膩,反而一層層的肉造成一個獨特口感,令人一試難忘

唐楊脆雞

<唐揚脆雞 $88>
唐揚脆雞相當大塊,金黃的外皮炸得十分酥脆,雞肉亦十分滑嫩,有肉汁~不過食完個吉列千層豚肉後已經好飽,兩個人食唔晒咁多野..... (覺得自己好廢)

巨蜂乳酸梳打 & 蜜桃乳酸梳打

<巨蜂乳酸梳打 & 蜜桃乳酸梳打 各$48>
兩杯嘢飲都好好飲,個人就推薦巨蜂乳酸梳打,味道較甜,食肉既話,可以解膩口的感覺。

總括黎講,大食妹個人十分鍾意呢個居酒屋,一是因為環境舒適、適合家人發朋友聚會,二是因為食物質素真的好高,兩次黎食都沒有一道菜色是令人感到失望。推介指數如5分是滿分的話,大食妹就一定俾足5分
日式刺身沙律
花生苗