2023-12-29 3137 瀏覽
沙田十八可以話係今年其中一間my favourite餐廳,搞完局之後好多朋友都話要encore,如果真搞多次,就要食餐飯睇下今季何師傳有乜嘢新野帶俾我哋先。今日食嘅已經係全新未見過的,先吃點心就香辣蟹肉餃蟹肉勁多,那股辣好香好惹味,方魚芥蘭肉碎餃又係肥美飽滿,焗孜然羊肉酥風味十足都深得我心。甜品部分有懷舊沙翁同芝麻卷,懷舊沙翁熱辣辣即炸,係好似百利冰室嘅個種舊沙翁味。新點心只係前菜,主菜才是大癲,呢個黃酒薑汁雞子煮桶蠔足夠叫我帶班佬食下進補。黃酒又熱又香,桶蠔大隻肥美到一個極點,而雞子又新鮮又小巧,那種感覺不是你見到的一般雞子,細細粒鮮甜好味,加埋呢幾日天氣咁凍飲口黃酒,真係不能停下來。黑胡椒煎焗老虎蝦就大份加新鮮取勝,用刀叉吃的虎蝦加上勁香的黑胡椒汁,又點會唔好食。花螺紅芽芋仔燜鵝掌翼,個醬汁好好味,燜鵝掌翼好淋好吸味,加上鮮甜的花螺,仲有平時唔食芋仔的我都覺好食嘅芋仔,你知道會值得一點。籠仔糯米蒸腩排不是新菜式,但第一次吃嘅我就勁驚喜,糯米同腩排渾然天成,怪不得係長期受歡迎菜式。陳年醬柚皮帶子炒飯係個種令你不能想像嘅感覺,陳年醬柚皮的酸令你越吃越開胃,而一路沙田18這類炒飯當然不會

陳年醬柚皮帶子炒飯係個種令你不能想像嘅感覺,陳年醬柚皮的酸令你越吃越開胃,而一路沙田18這類炒飯當然不會令你失望,每粒都咁靚。

甜品又有新野,紅棗貝殼蛋糕配橙酒吉士醬唔算好新,但加了點味道上的新元素,都好令人欣喜。餐廳的雪糕永遠都咁好食,酸車厘子相思梅雪葩同椰子芋頭雪糕都好新鮮,酸車厘子相思梅酸度就好像剛剛的食物也消化了。

既然消化完畢,不如再食隻填鴨同整個叉燒飯啦?定係下次搞一局就食哂今日講嘅所有野,如果係咁,你又會唔會有興趣?