2023-07-17 5524 瀏覽
🥰 食嘢講緣份, 早前 "山東菜店長" 不辭而別, 老友 “長介” 偵探上身, 幾翻波折, 竟然係 “浙江軒” 搵番 "店長". 🤗 今晚約戰江湖飯局, 搵埋同期師兄弟 “村井” 同埋 “一清” 嚟到 “浙江軒” 探店. 🥢 餐廳裝修古樸典雅, 坐位闊落, 啱唒傾偈講是非. "長介” 負責點菜:醬香蘿蔔舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)金華豬手苔條田雞腿目魚紅燒肉紹興蒸臭豆腐薺菜肉絲豆腐羮鴛鴦沙咀魚炸豆沙球桂花酒釀丸子📖 翻查資料: 相傳清朝康熙八年, 舉人 “王致和” 赴京考試, 不幸名落孫山, 留在北京經營豆腐店. 一日, “王致和” 因累積不少存貨, 打算製作豆腐乳, 將豆腐切成小塊, 放入罈中. 過幾天, 豆腐變成青色, 奇臭無比, 又非常好吃, 所以決定將臭豆腐乳出售. “臭豆腐” 後來成為長沙, 南京, 紹興, 台灣嘅小食, 做法各有差異.🥕 醬香蘿蔔. 我本身唔鍾意食醃嘢, 但呢個味道不俗.🥒 舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭). 粉皮冇麻醬, 靠麻油味, 其他都一般吧.🐖 金華豬手. 酒味到位, 豬手夠腍, 略嫌碎濕濕.🦎 苔條田雞腿. 炸皮薄, 田雞肉滑, 烹

醬香蘿蔔
舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)
金華豬手
苔條田雞腿
目魚紅燒肉
紹興蒸臭豆腐
薺菜肉絲豆腐羮
鴛鴦沙咀魚
炸豆沙球
桂花酒釀丸子

🥕 醬香蘿蔔. 我本身唔鍾意食醃嘢, 但呢個味道不俗.
醬香蘿蔔
舟山爽三樣 (靑瓜, 粉皮, 海蜇頭)
🐖 金華豬手. 酒味到位, 豬手夠腍, 略嫌碎濕濕.
金華豬手
🦎 苔條田雞腿. 炸皮薄, 田雞肉滑, 烹調功夫一流.
苔條田雞腿
🦑 目魚紅燒肉. 紅燒肉肥瘦適中, 目魚即係墨魚, 襯呢個味道Ok喎, 而且冇咁肥膩.
目魚紅燒肉
😱 紹興蒸臭豆腐. 臭! 臭! 臭! 真係臭埋隔離枱, 紹興酒味滲入豆腐, 神級之作.

📖 翻查資料: 臭豆腐喺香港嘅懷舊小食之一, 食店嘅氣味喺香港受到 “空氣污染管制條例” 規管, 1990年代便有食店因為販賣臭豆腐造成空氣污染而遭到 “環境保護署” 檢控.
紹興蒸臭豆腐
🥣 薺菜肉絲豆腐羮. 普普通通.
薺菜肉絲豆腐羮
🐟 鴛鴦沙咀魚. 肉滑, 香口, 可惜唔夠厚肉.
鴛鴦沙咀魚
🍡 炸豆沙球. 正常.
炸豆沙球
🍯 桂花酒釀丸子. 桂花味道優香, 合格.
桂花酒釀丸子
🤗 總結: 服務一般, 人手明顯不足, 坐位舒適, 傾偈一流. 論食物, 冷盤麻麻, 主菜出色, 蒸臭豆腐非常驚艶. 雖然整體表現一般, 皆因一兩道菜, 翌日仍然回味, 感覺意猶未盡, 我已經計劃下次飯局.