韓屋

Hanook Korean Restaurant
2023-01-05 68 瀏覽
韓屋📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━好耐冇食家常嘅韓國料理 趁住降溫 開始食返參雞湯 牛肉湯 呢啲暖笠笠嘅菜式就啱啱好👍🏻見到呢間主打湯品 冇用味精嘅店鋪好吸引 亦都幾好奇究竟加味精同冇加味道上有咩分別 所以就嚟試吓😲━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 蔘雞湯 $148 +10%▶︎ 入面有一隻雞 雞入面包住人蔘 大棗 板栗 松子仁 糯米 大蒜等 湯入面就有紅棗同人蔘▶︎ 雞燉得骨頭都係咬得碎嘅 不過雞胸位嘅肉嘅質地就有少少鞋 食落比較淡所以比咗海鮮豉油可以點👌🏻▶︎ 糯米已經吸曬湯變成粥嘅質感 入味但係冇咩咬口🙉▶︎ 湯底唔會有好濃烈嘅雞味 不過感受到順口嘅鮮味 同埋少少人參嘅苦味 唔會死鹹 不過最好趁熱飲因為凍咗會比較漏🫢好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥟 泡菜餃子王 $16 +10%▶︎ 薄嘅餃子皮包住泡菜豬肉碎粉絲餡 應該有平時餃子兩倍咁大😲▶︎ 餃子皮比較硬 封口嗰塊感覺有少少生麵粉嘅感覺🥲 ▶︎ 食落都有啲辣味同泡菜味 口感就比較鬆散 個人覺得正常冇特別好
韓屋

▶︎ 餃子皮比較硬 封口嗰塊感覺有少少生麵粉嘅感覺🥲
好味指數:●●●◯◯
泡菜餃子王

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月頭 (午餐)
快樂指數😋: ⑧⑥/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌖🌑 🌑