2018-11-24 546 瀏覽
八點鐘等位,等左約二十分鐘,因為等位時落埋單,所以入到去坐五分鐘倒已經有得食。不過連水都唔記得比,要自己行去拎😓吉列牛加晚市定食。本身都會跟白飯,但亦可以加38蚊轉飯素飯,同埋配多隻溏心蛋同湯。先講講吉列牛,表明係安格斯牛肉,需要加上鐵板燒約10-20秒,視乎個人口味而定。我覺得本身牛已經好淡味,吉列炸味蓋過牛味,但牛都嫩滑,燒耐左都唔會變靭。淨食牛好淡,最好點小小佢本身跟既醬汁會改善到。味噌牛定食。同吉列牛一樣,可自己選擇加唔加38蚊。如圖一樣,有勁大塊葉係到,店員提示要定時攪拌均勻,慢慢煮熟。但其實係好難控制位置,攪多兩下塊葉已經穿左,最後因為怕煩,索性將啲味噌牛肉放去吉列牛到燒算😪但好易令鐵板燒焦,所以先要用塊葉墊底。味道比吉列牛濃郁一點,味噌味都幾香,同牛肉係幾夾,牛肉亦相當嫩滑。而加38蚊係有咩特別左呢?第一係會有溏心蛋,冇乜驚喜,味道正常,係你會想像到既味;第二,飯素飯,好味,但醬汁有點過鹹,如果可以減走小小就會更好,第三,櫻花湯(?)難飲,好難飲,奇怪,好淡好淡既花香味配好淡既清湯,直情放係到就算。總括而言,如有下次唔會加38蚊,講真唔係平,但又唔係好味有驚喜,寧願配返本

吉列牛定食

味噌牛定食

而加38蚊係有咩特別左呢?第一係會有溏心蛋,冇乜驚喜,味道正常,係你會想像到既味;第二,飯素飯,好味,但醬汁有點過鹹,如果可以減走小小就會更好,第三,櫻花湯(?)難飲,好難飲,奇怪,好淡好淡既花香味配好淡既清湯,直情放係到就算。總括而言,如有下次唔會加38蚊,講真唔係平,但又唔係好味有驚喜,寧願配返本身跟既白飯已經足夠。

最後,應該唔會有下次,不過過下癮燒下野食都幾得意,價錢中上,睇你覺得值唔值一試😌(聽人講午市抵啲,可以留意下~)