2019-09-15 585 瀏覽
道頓堀御好燒,已經食過好幾間,先係尖沙咀K11店,然後分別食過太古店、旺角店、荃灣店。每一次感覺都唔錯,小朋友又有得玩吓。最近開奧海城店,就喺屋企樓下,於是週日落樓食個lunch。早上11:30,啱啱開門我哋係第一枱客。一入店內,覺得四人枱好細,連我哋兩大兩小都好迫。雖然好多位,但店員唔肯比張大啲嘅枱,話係六人枱。算啦,都可以理解嘅。雖然我哋到走都冇人坐六人枱,而兩人客又可以坐四人枱... 感覺依度嘅四人枱比其他店細,叫多少少嘢都冇位放。食物方面,點咗:* 大根胡麻沙律 - 唔錯,幾清新* 燒牛舌 - 好硬,冇味,唔會再叫* 燒腸仔 - 好味* 道頓崛雜錦okonomiyaki - 最易處理,好食* 廣島燒 - ok,但麵身較粗,有啲硬,可能要炒耐啲* 蒸餃子 - 壞了,仲被激到一肚氣蒸餃子之前食過幾好食,今日特登叫兩籠。蒸十五分鐘先有得食,本來好期待。但打開籠時已經有啲「縮」味,再咬一口,我同老公同時食得出酸味,好明顯壞咗。告之侍應,佢居然話係啲醋酸!大佬,我根本無落醋,何況食物壞咗嘅酸同餃子醋酸客人真係唔識分?好啦,佢肯cancel,我哋都無所謂繼續食,仲問緊小朋友要咩甜品,本來諗

食物方面,點咗:
* 大根胡麻沙律 - 唔錯,幾清新
* 燒牛舌 - 好硬,冇味,唔會再叫
* 燒腸仔 - 好味
* 道頓崛雜錦okonomiyaki - 最易處理,好食
* 廣島燒 - ok,但麵身較粗,有啲硬,可能要炒耐啲
* 蒸餃子 - 壞了,仲被激到一肚氣

好啦,佢肯cancel,我哋都無所謂繼續食,仲問緊小朋友要咩甜品,本來諗住叫客pancake。點知個侍應居然再出嚟同我哋講:「餃子係無問題嘅,不過我照同你cancel啦!」言下之意,即係「你哋錯㗎,但我豪比你」咁解?

其實,就算佢真係咁諗,係咪做餐廳都可以對客人有少少respect?真係需要出嚟攞個彩?而佢收番嘅第二籠「佢認為」無壞餃子,會否繼續比客人食,就不得而知了。

唉... 今日最後甜品都食唔落就走人啦。其實我一向幾鍾意食okonomiyaki,本來係街坊咁方便可以成日嚟幫親,但少我哋一枱唔少... 如果下次再想食,我唯有去另一間分店食啦...