小火山 (已結業)

The Volcano
2024-01-15 37 瀏覽
📍小火山想食烤肉但又想打邊爐?最近係銅鑼灣開左全港第一間既泰豬鍋專門店,一次過滿足曬你2個願望😊另外,餐廳定期安排live band 表演,有時亦會邀請busking歌手㗎!完全令客人感受到泰開心vibe😆🦐蝦片 (任食)一坐低冇耐就上左一大盤蝦片,份量十足!食落脆口,配埋蛋黃醬一齊食,酸酸甜甜更加開胃😗作為餐前小食係幾唔錯🥘小火山湯底 (升級1款+$38 或2款+$60)一開始會先上左湯底,我同朋友揀左小火山牛骨船湯同香茅椰汁雞湯~ 係未開始打邊爐,已經搶先飲左一碗暖下胃先😌 ▶️小火山牛骨船湯: 採用牛骨熬製5小時以上,加入十幾種香料藥材調製而成,味道酸酸甜甜,好開胃▶️香茅椰汁雞湯:以鮮雞熬製3小時,配搭加上椰汁同泰國青檸,飲落奶香柔滑,香濃不膩,椰香味重✨個人覺得小火山牛骨船湯較出色,牛味重,酸甜既味道亦較濃郁👅🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78大蝦爽口鮮甜但份量唔會太多,大概每人2隻~最特別既位係個靈魂醬汁!泰國東北菜的既”芭拉魚露”,食落較鹹,搭配木瓜絲一齊食口感相當清爽;一般泰菜餐廳好少用到,但可以係呢到試到🤣🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328套餐包三款肉類:柏拉差醃泰國
📍小火山

蝦片任食

🦐蝦片 (任食)

🥘小火山湯底 (升級1款+$38 或2款+$60)

泰式芭拉魚露拌木瓜沙律

🥗泰式芭拉魚露拌木瓜沙律 $78

原隻鮮魷魚

🌋小火山x曼谷柏拉差燒烤套餐 $328
套餐包三款肉類:柏拉差醃泰國無激素豬肉、手切鮮豬潤同柏拉差醃牛柳,以及一款海鮮:原隻鮮魷魚,夠曬豐富!肉類有醃製過,所以都唔洗特別再沾醬料😉

▶️ 柏拉差醃泰國無激素豬肉🐽:豬肉切得幾大片,燒完唔會縮曬水;如果怕燒唔熟可以放落個湯到淥熟,別有一番風味
▶️ 手切鮮豬潤:豬潤切得厚身🐷;食落爽口,唔係淋既口感,夠新鮮~
▶️ 柏拉差醃牛柳🐮:呢個出色!!!🌟牛柳一黎好入味,二黎重牛味亦有咬口;燒到會更加好食,燒到外層微微焦脆!
▶️ 原隻鮮魷魚🦑:🌟保留到魷魚嘅鮮味!食落彈牙爽口,燒/煮完都冇縮水

泰式奶茶/泰式奶綠

🧋泰式奶茶/泰式奶綠
奶茶嘅茶底超級香!係泰國地道嘅奶茶😼而奶綠入口就比較順滑,甜甜地~兩杯嘢飲都各有特色,茶香同奶香都冇得輸🫶

⭐️好味指數:8/10

📍 小火山 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室

#銅鑼灣 #小火山 #泰國菜 #泰國 #燒烤 #烤肉 #打邊爐 #火鍋 #泰豬鍋 #曼谷柏拉差燒烤套餐 #曼谷 #thai #hotpot
蝦片任食
泰式芭拉魚露拌木瓜沙律