餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

如果你係一個任食邊爐精,你一定聽過或者幫襯過一鍋堂。元祖店一鍋堂位於荃灣大鴻輝,晚晚坐滿,你無book檯真係下世先有得食。而旺角分店一直只聞樓梯響,店外嘅牌掛左大半年都未開,而係今日7月16日,旺角一鍋堂終於千呼萬喚始出來!身為fans梗係即刻去朝聖!旺角東站行過去大約7分鐘就到,唔難搵收費如下。宜家閒閒地食個任食都要百幾二百,而我敢講係呢個價位無人贏到一鍋堂!Walk in的話要係門口拎飛等叫number,我建議一定要download佢地個app,因為所有野都可以用個app做哂,包括book檯、遙控取票、落單叫食物、做會員儲分換禮物。個app值得一讚,好少見有食肆咁有heart又肯投資去做app,極方便顧客!等位位置空間較細,建議都係book位唔洗同人迫店內裝潢幾靚幾新潮,坐位都算闊落,仲有梳化位好舒服仲有一點我好欣賞一鍋堂嘅係佢地成日都追求進步,旺角店比荃灣店係有唔同嘅,就係多左buffet區同熟食。先講熟食,當晚就有蝦同炒飯,賣相ok,但我無試到另外buffet區分兩part:-第一part拎火鍋配料:有丸、腸、魚滑、瓜、菇。呢個安排幾好,食幾多夾幾多,唔會話廚房俾得太多而浪費,

旺角東站行過去大約7分鐘就到,唔難搵

等位位置空間較細,建議都係book位唔洗同人迫

店內裝潢幾靚幾新潮,坐位都算闊落,仲有梳化位好舒服

先講熟食,當晚就有蝦同炒飯,賣相ok,但我無試到
Buffet熱食-椒鹽海中蝦
Buffet熱食-炒飯

另外buffet區分兩part:
-第一part拎火鍋配料:有丸、腸、魚滑、瓜、菇。呢個安排幾好,食幾多夾幾多,唔會話廚房俾得太多而浪費,鐘意食乜就夾乜。不過自取位置空間較細,宜家試業都還好,唯一擔心係日後會唔會水泄不通,等好耐先拎到野食呢?
buffet櫃
-第二part拎前菜:有cold cut、沙律、冷麵、鳳爪。呢d野食係荃灣店無嘅,等你班餓鬼爐未滾已經有野食住先!
buffet櫃

另外自助嘅仲有蔬菜、飲品、醬油,各式其式,應有盡有!
自助蔬菜
自助飲品
醬料

不得不提,除左平時飲嘅罐裝飲品,仲有自製嘅野飲,清涼滋潤解渴!店內電視亦播放住製作飲品嘅過程,包保無添加!更標榜使用能量鑽石水!
自家製飲品

拎完野食同醬油就開波啦!點左美人鍋,竟然有半隻烏雞係入面,仲有好多花旗參之類,製作認真,咁足料點會唔好味?!自問係屋企都無咁重料
美人鍋

從buffet櫃自取嘅食物,特別推薦芝士獅子狗、扎肉、煎魚餅

隊哂呢d野落去烚嘅同時就用app落其他野食!真係好方便,掃一掃QR code就點得,個個都點得,又環保!而你都可能有個疑問,就係如果電話無電咁點算?據我所知,荃灣店係有尿袋借嘅,而旺角店我估都有掛...

鳳爪好食,再辣d仲惹味;冷麵可自行落醬調味;炸魚皮超脆口,好食過係街買嘅包裝;無諗過呢度會食到super food羽衣甘籃

蝦同脆鯇係極新鮮,必食;餐肉正常野,無論煎同邊爐烚都好鐘意食;墨魚牛扎糖又係好少地方食到,有墨魚肉同有d雞軟骨,勁好味,不過食得多會覺得好膩

墨魚滑彈牙,我通常成粒隊落去,成粒食好正;臭豆腐好香,鐘意臭豆腐嘅人一定要點,不過同雞子一樣命運,有機會俾同檯嫌棄;豚肉同牛肉真係無得傾,睇相就知呢度d野真係拍得住甚至超越單店嘅食肆!

我一個人就已經食左十幾隻,話時話,我研究左個方法可以剝殼剝到條尾都仲係度完整無缺,我覺得自己好勁!通常蝦留最尾,廢事整污糟對手。

驚污糟咩?拉開檯側邊個櫃筒就有濕紙巾同牙籤!方便又細心!

店內提供油隔,超細心!

如果問我荃灣店有無地方好得過旺角店,係有嘅!就係時間上荃灣店食兩個半鐘,而旺角係兩個鐘,當你食過一鍋堂就會知呢半小時差別有幾critical!關於2.5hrs vs 2hrs我都有少少野想講,我估縮短半個鐘係迫不得而嘅決定,我相信旺角租金一定貴過荃灣好多,自然就要翻多d檯先夠維到皮,呢樣我係理解亦都接受,所以希望大家唔好本住食窮人地嘅心態,夠鐘交檯叫左幾次都唔願起身,咁樣就唔係幾好...無人想佢做唔住架嘛,係咪?

食到淨番15分鐘就攻甜品!呢個甜品櫃係荃灣店無嘅,想食乜就同店員講,唔洗怕醜!
甜品

當然唔少得雪糕櫃囉,估唔到有朱古力醬、m&m同杏仁片俾你加到飽!好似去左Cold stone咁,勁開心!
雪糕bar
自助雪糕

各位觀眾,好野係要壓軸出場嘅!黑芝麻湯丸同奶黃湯圓,唔多介紹,一句講哂,試左唔鐘意嘅歡迎你番黎搵我!(下戰書嘅口吻!) 唔嫌麻煩的話,建議過一過清水,會好食d
湯丸

由於新開張所以有個試業優惠,平時已經覺得好抵食,加埋個優惠更加抵上加抵

出門口仲有樽野送,又食又拎真係唔好意思!唯有keep住黎幫襯啦,哈哈!

總括而言,呢間一鍋堂係香港無敵嘅,我一路食一路同女友諗佢可以有咩進步空間,真係諗唔到!你會feel到佢好關顧客人用餐嘅體驗,無論由你想訂檯個刻,定或埋單個刻,你都覺得好被人重視同照顧。環境舒適唔洗講啦,員工好明顯亦受過培訓,有禮貌。所有野都好有system,完全無挑剔嘅地方,就連厠所都光猛乾淨過人!

無慮全五星!
2018-07-18