今日同老細喺旺角做完嘢,佢無啦啦話請我食飯,我都有啲受寵若驚,見佢咁有誠意,我都無謂推啦,不過我都冇諗過要食咗佢隻車嘅,於是乎就帶咗佢上去銀行中心嘅Le Viet食個lunch。呢度嘅午餐好抵食,平均都係$70上落,仲有湯同飲品,真係一啲都唔貴,所以午市都好旺場。我就揀咗食串燒配香辣炒飯,串燒set咗係豬、牛、雞各一串,不過店員都會提一聲,如果食客有邊款肉類唔食嘅,佢都會按客人意願換其他串燒,服務稱心又細心。我覺得呢一間嘅串燒,無論係雞、牛、豬,都非常好食,肉質鮮嫩,唔會燒到乾爭爭,再配合埋佢嘅沙嗲醬,真係無得輸!至於佢嘅香辣炒飯,係帶少少辣,炒飯入面有蔬菜,我就好鍾意呢個配搭。老細就揀咗咖喱牛腩鍋,貪佢夠大推頭,仲配一大碗白飯。入面除咗有牛腩之外,亦有牛筋、薯仔、洋蔥、三色椒等,非常豐富!咖喱汁非常惹味,撈飯真係一流!呢個牛腩鍋上枱時會用熊熊烈火烘住,保證夠晒熱辣辣,不過太熱嘅咖喱其實個味道就更加辣,所以煮滾咗之後,我哋就請店員幫忙整熄個火。老闆見到隔離枱叫咗嘅大頭蝦好吸睛,於是乎佢又話要叫返一份,雖然有啲唔好意思,但係其實我都心思思,影張相打吓卡都好吖嘛!大概等咗20分鐘,終於有得
串燒沙嗲配香辣炒飯
越式咖喱牛腩鍋配飯
老闆見到隔離枱叫咗嘅大頭蝦好吸睛,於是乎佢又話要叫返一份,雖然有啲唔好意思,但係其實我都心思思,影張相打吓卡都好吖嘛!大概等咗20分鐘,終於有得食啦,大頭蝦一放上枱,嗰個氣勢真係不得了!
牛油焗大頭蝦
大頭蝦蝦身嘅肉唔算多,但相當爽滑彈牙,蝦頭嘅膏簡直係上顎癡下顎,好食到不得了,而呢碟大頭蝦咁大堆頭,秘密在於入面有好多大件薯仔,浸過牛油汁之後,薯仔就好似焗薯咁好味,我哋仲打包咗留返今晚繼續做餸。
老闆都讚我帶佢嚟Le Viet係一個好推介,佢仲話嚟緊中秋同屋企人做節可以嚟呢度試吓添!
串燒沙嗲配香辣炒飯
越式咖喱牛腩鍋配飯