2010-12-09 44 瀏覽
看電視介紹 沙田18 隻北京填鴨好似好好食咁, 電話訂位, 三人行食填鴨去也.... 星期三晚的 7:30 差不多全場滿座, 又差不多檯檯都食填鴨, 真係不能少看電視的威力, 三個人選了填鴨半隻一食, 其實所謂半隻也是一隻的, 祗是用小的鴨去燒, 等了差不多二十分鍾, 鴨就燒好在我們面前起片了, 先上是淨鴨皮, 待應說祗需加小小沙糖一起食就可以, 嘩 點解空口食一點也不覺肥膩 ? 點解可以咁脆 ? 點解可以入口即溶 ? 唔駛理點解, 四個字可以形容哂: 好好食呀 再來是淨鴨胸肉, 加甜醬 / 青瓜 / 京葸夾薄餅食, 鴨胸肉比較0鞋, 又無咩味道, 可能第一碟淨鴨皮實在太精彩, 一比較下這個就失色. 最後是鴨脾位皮連肉一起, 這個點蒜泥連青瓜 / 京葸夾薄餅食, 脾肉香滑豐腴, 忍不住口的一件又一件 梅菜脆皮扣 - 脆皮好酥脆, 但和梅菜扣肉好像不太相配, 還是傳統的梅菜扣肉較合我心意. 荷香糯米蒸腩排 - 這個菜等了一個多小時才來, 最初我還以為漏了單, 待應解釋因是用生糯米包着生的腩排用文火蒸熟, 所以需時較久. 糯米一口一啖啱啱好, 腩排的油脂已全溶化糯米內, 糯米軟儒肉香

四個字可以形容哂: 好好食呀

可能第一碟淨鴨皮實在太精彩, 一比較下這個就失色.

忍不住口的一件又一件

啱啱好, 腩排的油脂已全溶化糯米內, 糯米軟儒肉香樣樣齊, 好味呀

北京鮮肉餃子 - 是用麵粉猜皮的, 肉鮮皮靚有咬口, 簡簡單單點鎮江醋已好好吃

我好唔鍾意坊間那些所謂北京餃子店大部份都係用現成的餃子皮,
一定要猜皮才可叫正宗吧 !

乾葸鮮竹芥菜 - 鮮竹好味但芥菜唔夠腍, 可以講係硬
, 普通

麻醬拌波菜 - 自製芝麻汁調得好味, 但唔知係唔係不是波菜季節, 波菜好韌又有渣,
大家吃了兩口都不再動筷了

甜品點了:
青檸雪芭 - 酸酸甜甜幾好

Green Tea Tiramisu - 唔多覺有綠茶味, 芝士味亦好淡, 這個甜品比較失色.

楊支甘露 - 第一次食到咁濃又加咗椰菓的楊支甘露, 杧果應是用了蘋果杧,
有種獨特的香味, 真係好掂

紅棗軟蛋糕 + 苿梨花茶雪糕 - 這個甜品即叫即做, 要等二十分鐘. 但值得等....
蛋糕熱辣辣有淡淡紅棗香而內裏軟綿綿則像疏乎里, 一口蛋糕一口雪糕,
一熱一冷的化學作用就係好好食哪

咁好的 services, 咁好的環境, 三人又食到反肚都唔駛 $1,200-, 大滿足

填鴨一食
淨鴨皮 - 人口溶化