餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2021-08-11 1744 瀏覽
在銅鑼灣行街時,久唔久會見到呢一間印尼餐廳,在星期六日非常之多家傭姐姐嚟到聚集🤣趁這日平日放假,我們嚟到呢度一試,感受下印尼餐😊雖然係平日,但午餐時間亦都座無虛席。感覺有好多印尼人都會嚟到呢度食嘢,還有在附近上班一族也會幫襯。餐牌嘅選擇有非常之多在OpenRice見到好多人都會點花膠湯粉皮,我哋都嗌左一客原條魚花膠湯粉皮試試。另外都嗌咗一個飯、一個小食。小食雞肉黃金餅嘅份量原來勁大😅 感覺似係春卷,裏邊有好多肉碎、蔬菜絲、蘿蔔等等餡料。外皮炸得好脆,口感豐富😊佢哋嘅印尼式辣醬都好香幾好味,但怕辣嘅點少少少少就足夠。估唔到花膠嘅份量好多,都好大塊;粉皮有啲似河粉及豬腸粉;配合埋湯底都幾好味。炸原條魚都好大條,魚皮好香口,魚肉感覺新鮮😊燒鴨嘅外皮好香口,甜甜地,有啲似我哋廣東燒味味道。飯旁配合埋有印尼特色嘅小食,感覺都幾得意😊飲品好大杯!牛油果沙冰我哋都係第一次飲,粉綠色好靚,飲落去感覺到佢落足料,牛油果香滑清新,呢個沙冰好健康,夏天飲非常清爽😊椰汁味道香濃,甜甜地好清涼,感覺滋潤,食東南亞菜配合椰汁係好夾😊餐牌裏面嘅菜式仲有好多都好吸引,但係今次我哋兩個人點唔到太多嘢食,下次約埋朋友再試

餐牌嘅選擇有非常之多

雞肉黃金餅

原條魚花膠湯粉皮

燒鴨飯

牛油果沙冰

椰汁冰

餐牌裏面嘅菜式仲有好多都好吸引,但係今次我哋兩個人點唔到太多嘢食,下次約埋朋友再試下😊 感覺佢哋嘅串燒都好正💕
雞肉黃金餅
原條魚花膠湯粉皮