自從形點開張後,好多時覓食都已經習慣喺openrice search Yoho Mall搵吓有咩推介,最近搵到呢間「亞蘇爾」,除咗有唔少食評外,每次行過去某日式放題餐廳時都會經過見到有人排緊隊,所以想試咗好耐。今個週末諗起佢,一於同男朋友試試佢。|入座|星期六8點入座當然有人等緊位,目測大約都有5-6張枱等緊。我哋因為已經訂左枱,去到報低名之後就已經被安排入庭,侍應亦非常友善比左四人卡位我哋兩位坐,位置寬敞,座位都乾淨,第一印象不俗。|菜單|菜單選擇有好多,從前菜、小食拼盤、主菜、甜品到飲料,應有盡有。值得一提嘅係佢有一份wine list,望到入面除左有大路嘅red同white之外仲有rose,選擇之多令人驚喜。但今次主要想試佢哋嘅菜式,前一晚亦飲過啤酒盡過興,所以無點酒類。其實由一開始話想食亞蘇爾嘅時候我一心係想試葡國雞,食過咁多港式嘅葡國雞都想試試正宗口味,不過男朋友一見到乳豬後就抵受唔住誘惑,所以無試到葡國雞,下次可以值得一試。|上菜|焦糖葡撻($14/1)估唔到首先上嘅竟然係葡撻,由甜品變成前菜。葡撻上枱時帶微熱餘溫,係可以接受嘅溫度範圍,值得比個like。一咬落去感覺口感非

|入座|

|菜單|

|上菜|

焦糖葡撻($14/1)
焦糖葡撻

估唔到首先上嘅竟然係葡撻,由甜品變成前菜。
葡撻上枱時帶微熱餘溫,係可以接受嘅溫度範圍,值得比個like。一咬落去感覺口感非常紥實,奶香味濃,酥皮亦都做到酥脆嘅口感。不過味道偏甜,而且都幾飽肚,食完又無覺得好驚艷嘅感覺,我個人覺得$14一個唔算太化算,不過不失。

亞蘇爾小食拼盤(2人用)($162)
亞蘇爾小食拼盤(2人用)

一上枱我同男朋友都比佢巨大嘅size嚇親!而且擺盤做得幾精緻,令人食指大動。首先試咗辣肉腸芝士脆多士先,因為驚耐咗就唔脆,口感影響好大。其實食嘅時候已經唔記得咗佢係辣肉腸,但入口非常之香,帶鹹味,當然亦都保持到香脆嘅口感,個人都比幾高分。第二個試嘅係霹靂魷魚,呢個就唔太啱我自己個人口味,我食咗一條就交比男朋友繼續解決,因為佢嘅辣度我唔太接受得到。我食咗一條覺得口味偏酸,但男朋友就覺得酸酸甜甜幾好食,都好睇每個人嘅口味。之後試埋黑醋豬手,呢個好有驚喜!雖然豬手食嘅時候比較唔方便,用叉真係食唔到,最後都係用紙巾拎住食,但豬手嘅軟骨非常有彈性,凍冰冰好爽口,配上開胃黑醋,我十分推薦!最後嘅芝心馬介休球亦都好香口,好中意帶薯蓉嘅口感,不過芝士同整體口味都偏鹹,一舊起兩舊止。整體呢個拼盤表現算係唔差,但食到呢到我已經有少少飽飽哋,同埋不停飲水,因為每款小食嘅口味都頗重,適合重鹹朋友仔。

葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜($188)
葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜

主菜終於上菜!擺盤利用蔬菜同醬汁打造奪目鮮艷色彩,好值得影相。一碟總共有5件乳豬件,其實與菜單圖片係相符,但始終覺得唔算太抵食。加上每件乳豬件嘅肉唔多,不過我都明白客人們想要呢個乳豬件係為咗香口嘅乳豬皮,而我個人覺得佢係做到呢一點嘅。但我略嫌佢仍然烤得有啲乾身,口味一樣偏鹹,所以不停飲水……喜歡食肉嘅男朋友就對呢碟餸讚口不絕,佢鐘意就可以啦哈哈!個人另一稱讚位係佢啲薯條,每條size適中,夠厚身有口感,配上酸甜偏甜嘅茄汁,我係食哂嘅!

路氹香脆豬扒包($72)
路氹香脆豬扒包

最後上枱嘅係豬扒包,其實我同男友都已經6、7分飽,但因為我自己好鐘意食豬扒包,所以仍然食左半舊~因為前面食咗幾款肉都開始有啲滯,所以見到生菜蕃茄好開心,入口都算清爽,令我覺得有驚喜嘅係豬扒非常之腍同香口,不過如果沙律醬多番啲去中和成個包嘅油膩感就會更perfect!

食完後我同男友都覺得好夠飽,份量都好夠大,但一致認同亞蘇爾菜色嘅調味略嫌偏鹹,但整體味道唔錯,如果下次經過諗唔到食咩都可以再試,不過下次應該會揀番葡國雞同蔬菜,唔洗一味食咁多偏乾嘅菜式。
2019-02-16
焦糖葡撻