2018-07-01 94 瀏覽
最近想搵一間浪漫既西餐廳同女朋友慶祝生日, 朋友推薦之下, 黎左元朗呢間darci by aldou 試下~餐廳座位唔算多, 有outdoor 同indoor既位, 不過天氣實在太熱, 都係坐indoor~~店內裝修 走簡約浪漫路線, 都幾適合couple黎食飯。兩人餐配搭都幾多, 我地最後揀左蟹腳海鮮盤嗰一個, 好期待。第一樣先到既係餐湯同餐包~ 呢個餐湯係椰菜花忌廉湯, 係香港西餐比較少有, 第一次品嚐, 知唔到我都好中意佢個質感同味道~ fresh 得黎唔會太鹹, 開始帶起食慾飲完湯~海鮮盤就上枱啦~~有蟹腳, 海蝦, 翡翠螺, 生蠔, 花甲, 每樣都超新鮮, 而且處理得好乾淨, 當中最好食係蠔同翡翠螺, 要知道處理乾淨係幾花功夫同重要, 而且食落仲留有少少鮮甜味係口中。所以再黎會一定再嗌!之後上枱既係虎蝦蛋黃意大利飯, 淨係賣相已經一流, 食落有好濃既忌廉味, 再加上蛋黃, 好creamy, 正!再上枱既係澳洲西冷, 我地叫7成熟。而煮得亦岩岩好, 唔會太生岩岩收左血水, 切落亦無根, 啖啖肉啊~配菜更係我中意既薯蓉。飲品方面, 我地嗌左菠蘿茶而女友叫鐵觀音~~菠蘿茶唔會太甜,

~~

店內裝修 走簡約浪漫路線, 都幾適合couple黎食飯

兩人餐配搭都幾多, 我地最後揀左蟹腳海鮮盤嗰一個
, 好期待

椰菜花忌廉湯

蟹腳生蠔海鮮盤

飲完湯~海鮮盤就上枱啦~~

虎蝦咸蛋黃意大利飯

澳洲西冷

四季清鐵觀音

凍芒果波蘿茶

飲品方面, 我地嗌左菠蘿茶而女友叫鐵觀音~~菠蘿茶唔會太甜, 配起咁豐富既晚餐, 正好解渴又消滯~~
唔錯

總結黎講, 呢間餐廳都好適合couple過黎食~~有機會再黎

2018-06-29
生日