2018-02-28 100 瀏覽
去元朗先發覺好多好嘢食,你朋友話想食泰國菜,我就上OpenRice搵,發個元朗最出名嘅一間泰國菜叫薄荷葉,而且好近我哋,所以就膽粗粗過咗去!餐廳嘅氛圍較似高級酒吧,天花板裝上富有特色嘅吊燈,去過泰國嘅女朋友都話餐廳充滿泰式氣氛。值得一讚嘅係佢哋餐牌嘅設計,十足一本雜誌,食物選擇也頗多,餐廳有佢哋嘅signature drinks。一坐低餐廳就會送上一小碟飯前小菜,小小辣,令人胃囗大開。首先上菜嘅係馬拉盞炒通菜,味道唔會過鹹,幾香辣。菜也非常新鮮,份量好足夠。之後上菜嘅係泰式燒牛仔骨,亦都係最最最好味嘅一道菜式。坦白講上菜嘅時候我覺得平平無奇,但食牛仔骨第一口令我非常驚訝。唔算太油膩之餘完全冇煎到好老,鎖住晒肉汁。餐廳提供嘅牛仔骨係冇骨,食落非常方便。另外牛仔骨下方係大量嘅沙律菜,可以平衡返牛仔骨少少既油膩感。最後一道菜色就係泰式檸檬魚。菜式嘅配色好靚,魚真係好大條。職員好細心提醒我哋魚有啲骨,並建議我哋將生菜、辣椒仔同魚夾埋一齊食,非常惹味,魚嘅肉質亦非常滑嫩,超抵食!我哋仲叫咗杯signature drink,粉紅色嘅顏色飲品令女朋友難以抗拒,加上酒精濃度比較低,而且好大杯,女仔可以

一坐低餐廳就會送上一小碟飯前小菜,小小辣,令人胃囗大開。

馬拉盞炒通菜

泰式煎牛仔骨

泰式檸檬魚

我哋仲叫咗杯signature drink,粉紅色嘅顏色飲品令女朋友難以抗拒,加上酒精濃度比較低,而且好大杯,女仔可以嘗試一下。

2018-02-21
馬拉盞炒通菜