2021-04-17 146 瀏覽
今晚去左元朗逸之燒食晚餐,就喺元朗雞地,yoho行過黎5分鐘就到。餐廳店外店內裝潢都充滿日本居酒屋風情,元朗巿區少見咁有日本感覺的餐廳,最喜歡餐廳入面嘅天花採用木條作橫樑,濃濃日本味道帶有自然又溫暖的感覺,勾起去日本旅行的回憶🌅食物款式有好多唔同種類嘅選擇,刺身、串燒、炭爐燒、一品料理、壽喜燒、飯團、麵食,另外仲有便當同春祭推介。既然係推介當然試下,叫左個銀鱈魚西京燒同香葱吞拿魚腩蓉手卷。老公本身好喜歡食日本居酒屋先會食到嘅食物,所以佢對於呢個日本料理裏面嘅經典菜式~鱈魚西京燒~好有興趣,燒魚表面燒至金黃色,白味噌味道溫和,帶d甜味,好適合配海鮮,加入清酒同味醂調味,非常入味,沙律是可以不用的。香葱吞拿魚腩蓉手卷,滿滿嘅吞拿魚蓉幼細香滑,軟綿綿嘅口感加上碎吞拿魚嘅脂香,一口一啖,豬覺得唔洗要咁多蔥。三文魚刺身,色澤鮮明呈橙紅色,每件厚身肥美,脂肪紋分佈鮮明,紋理清晰,而且肉質堅挺,非常新鮮。燒三文魚頭係我地嘅最愛,非常多肉,而且魚頭嘅膠原都好多,所以入口非常嫩滑,魚味香濃,帶有輕微鹽燒嘅鹹味,一d腥嘅味道都冇。炸軟殼蟹嘅份量頗足,炸得乾身,咬落香脆唔油膩,都唔錯!上枱時幾靚仔,砌返個蟹

鱈魚西京燒

香葱吞拿魚腩蓉手卷

三文魚刺身

燒三文魚頭

炸軟殼蟹嘅份量頗足,炸得乾身,咬落香脆唔油膩,都唔錯!上枱時幾靚仔,砌返個蟹形,但豬影得唔好,影唔出個蟹形出黎。

炸軟殼蟹

安格斯牛小排壽喜燒,鹹鹹甜甜嘅醬汁係豬的最愛,鹹甜味比例均勻,再加上新鮮嘅牛肉,大白菜,豆腐,菇類等,材料豐富。牛小排色澤鮮豔,放落去涮5-6秒即可,好香牛嘅肉味,入口亦唔太肥。

安格斯牛小排壽喜燒

安格斯牛小排壽喜燒

鹽燒五花串,燒香後脂肪溶化油香撲鼻,會更加外脆內軟,五花肉多汁且富Q度,不過比起安格斯牛肉粒,驚豔感稍嫌不足。
鹽燒安格斯牛肉粒,牛肉粒肉質上乘,輕輕放d鹽落去除左調味,更加可以突出牛肉味。火喉控制得宜,咬落去軟熟嫰口又多汁唔韌。

鹽燒五花串鹽及鹽燒安格斯牛肉粒

整體黎講環境,食物,服務都好好,係豬幾喜歡嘅餐廳