2020-03-11 158 瀏覽
依日相約埋另一個元朗好友黎食台灣野!其實已經係第二次黎,每次都係為佢既燒麻糬而來,但兩次都食唔到,今次仲唔已經用冰麻糬取代。雖然可惜,唯有食番其他野補數啦!羅東肉焿湯... 其實一直對肉焿好好奇,羅東既肉焿係自家製既,用左手切豬肉加入魚漿,味道多左一份咸鮮味。湯底比較黏稠,仲有唔少荀絲,小辣都唔會太辣嫁!古早味炸雞卷... 半份既雞卷切件上,外層既雞皮都脆脆地嫁,入面就係醃左既雞肉,沾上甜酸汁都唔錯啊。芋見紫薯吐司... 排期大熱既吐司之一!仲有肉鬆芋泥吐司、Oreo紫薯泥吐司。吐司原來係凍食,烘過表面,入面就夾住好多芋泥同紫薯泥,甜度低岩哂keep fit 既你呀!椰香奶酥吐司... 一塊薄薄既吐司烘得香脆,表面有層椰香奶醬,唔會太甜,加埋cream有冷熱交溶既感覺。冬瓜茶、檸檬冬瓜茶... 食台灣野點可以唔飲冬瓜茶呢😚原來本身係凍既,唔洗加冰就唔怕沖淡啦,味道都唔錯嫁!

炸雞卷

芋見紫薯吐司