一個月前約好咗個幾年無見嘅元朗朋友 (因疫情關係)上星期六食晚飯,可惜天有不測之風雲,落狗屎,我哋唯有去 Yoho 搵食。由於我朋友鐘意食日式而我就比較鐘意西式,我哋四圍逛,見到一間 One & A Half 餐廳有日式同西式而且又唔使等位,於是就入去。可能果日落雨關係,雖然見到有露天雅座,但餐廳侍應除咗禮貌地問我哋幾位之外?見我哋望住露天雅座就話落雨安排你哋坐室內座位好嗎?由於我朋友比較喜歡吃日本魚生之類,佢諗都唔諗就點咗個日式油漬拖羅腩飯。我本人唔食生野,所以點咗個焗芝士卡邦尼意粉。我哋兩個都愛飲咖啡,就點咗兩杯熱 cappuccino. 由於我本人好鐘意食芝士,我點嘅芝士卡邦尼意粉啲芝士味好濃,落足重本嘅芝士,唔錯👍。我朋友話油漬拖羅腩啲拖羅好新鮮,有種咬入口即融感覺。唔知係咪我哋點嘅Cappuccino 係熱飲關係,侍應未放低已聞到好香咖啡味,入口一啲都唔酸。由於我朋友鐘意日式,而我比較偏向西式,呢間餐廳可以比到我哋兩個人各取所需,食物質素亦唔錯,果然正。埋單兩位加埋 $350左右,講真夜晚呢個價錢有個咁靚環境同唔錯嘅食物質素,而且坐得舒服又無趕我哋走,真係算抵,可以講話正價比

,食物質素亦唔錯,果然正
。埋單兩位加埋 $350左右,講真夜晚呢個價錢有個咁靚環境同唔錯嘅食物質素,而且坐得舒服又無趕我哋走,真係算抵,可以講話正價比高啦

我哋本來想食埋個甜品,見到人哋叫好吸引,但主菜對我同朋友嚟講份量好充足,可能我哋女仔比較細食,於是今次放棄甜品。不過朋友就話我哋下次約 tea time 再食過呢間餐廳,咁就無咁飽可以食埋佢個甜品😋。

下次同 friends 入元朗我都會再幫襯,仲打算約多兩三個 friends 一齊share 唔同菜式同甜品,咁就就可以一次過試多幾款食物同甜品

因為同個朋友太耐無見,我哋一坐低掛住吹水,吹下吹下食到一大半我朋友突然話無同食物拍照📷😳,我話掛住吹水真係唔記得咗,下次啦,到時影甜品
  • 焗芝士卡邦尼意粉
  • 熱  Cuppuccino