2022-12-15 2863 瀏覽
話說約左個十幾年無見既朋友食飯,佢推薦黎呢度食,都知呢間西餐廳好高人氣,我都想試好耐就黎食個晚餐啦。餐廳面積都幾大,目測都超過30張枱,位與位之間都唔會太近,裝修都好有格調,坐得相當舒服。睇下餐牌由於朋友唔食牛,我地就先試個2人晚餐share,有餐湯或沙律,頭盤加2份主菜。餐包餐包有3款,兩款有d似酸種麵包,質地有d乾硬,但食落又幾香,配埋芝士醬更好食,另一款係比較脆既麵包條,脆卜卜幾好食。餐湯聽講係間不同的,今日係紫薯忌廉湯,紫薯味同甜味比較輕微,湯質地都幾濃郁,呢個湯唔錯。秘制美國炸雞翼及炸芝士青辣椒頭盤,炸野係新鮮熱既,先講雞翼朋友果隻就正常,我食果隻就略生左d,個心仲紅紅地,呢方面要注意下,調味少少辣另跟左2款醬,蛋黃醬同另一隻唔太清楚,炸芝士青辣椒就炸粉同辣椒比較易分開,食果陣論盡少少,另都有d沙律同2條燒秋葵,不過果2款炸物就比較一般d。黑松露卡邦尼意粉比較有d驚喜係有真黑松露塊,唔係黑松露醬,意粉質地爽口,醬汁都好濃,不過就膩左少少,黑松露味無平時食開黑松露醬咁濃味,不過都ok好食。炭燒美國極黑豬扒拼香草牛油焗波士頓龍蝦尾豬鞍扒煎得岩岩好,夠熟得黎唔會過火,食落都唔會太乾

餐湯

紫薯忌廉湯

秘制美國炸雞翼及炸芝士青辣椒

秘制美國炸雞翼及炸芝士青辣椒

比較有d驚喜係有真黑松露塊

炭燒美國極黑豬扒拼香草牛油焗波士頓龍蝦尾
豬鞍扒煎得岩岩好,夠熟得黎唔會過火,食落都唔會太乾柴,不過略慊調味輕手左右d,跟既牛肝菌汁都唔太濃味,對我呢d重口味人士就爭dd
,龍蝦尾已起晒肉,都幾大條,加埋芝士焗完好香,肉質都幾厚實,仲食到d蝦味,另外本身有跟薯條或薯蓉之類既,我地就加8蚊轉做千層忌廉薯,比較細舊無龍蝦尾格黎果舊仔,外皮有烤過,食落都ok,但同想像有d唔同,一試無妨,配菜有d煎4季豆,平時唔多鍾意食豆既我都食左唔少

水果酒
飲品方面跟餐包一般既奶茶咖啡,我地想飲酒就跟餐原價減20蚊,水果酒揀白酒底,甜甜地似果汁,輕微酒味,不過略慊冰太多,好快飲晒,唔多抵。

水果酒

patrol xo
唔夠飲加多杯tequila,平時比較少飲呢類酒試下,本身係叫silver但無晒所以先轉xo,飲落有d朱古力味,到喉嚨就開始有d拿拿地,又幾過癮
,不過份量係好少就係圖中咁多,唔係我飲左先影架,想試就留意下啦。

patron xo

整體而言,食物算係中上水準啦,有d位可以再好d,環境舒服,服務員都好有禮貌同積極,如當日天氣好凍都問我地要唔要熱水或暖水,問佢地野都木清楚咁解答到,呢方面值得讚。

紫薯忌廉湯
patron xo