資訊:

2024-01-16 80 瀏覽
聽朋友講尖沙咀有間 Tiffany blue主題餐廳, 今日終於去試試😍 餐廳裝修好高雅✨ Tiffany blue顏色嘅牆身好Fancy🫶🫶 好適合女士, 喺呢度用餐感覺自己都elegant啲🤗 今次叫咗個二人晚餐set~頭盤法國生蠔及魚子醬法國生蠔海水味濃👍👍 喜歡金屬味嘅感覺😋😋 加上矜貴嘅魚子醬😍 成件事一加一絕對大於三😍 魚子醬令生蠔嘅鮮味更突出, aftertaste係口裏面良久不散🫶🫶🫶頭盤傳統手工薄切澳洲和牛生牛肉片薄切生牛肉真係切得好薄,食落唔會有負擔😋 面頭鋪滿芝士碎片同埋火箭菜😍火烤半熟北海道帆立貝及白松露油半熟帆立貝食落好新鮮, ,after taste有白松露味, 醬汁好香濃幼滑😋湯日本黑毛茸菇濃湯黑毛茸菇濃湯真係勁濃味👍👍法國清蘆筍湯有帶子係面, 伴以清脆蘆筍片, 用咗好多好多法國蘆筍打成幼滑蘆筍湯, 西湯好少有用 蘆筍主菜澳洲m5和牛西冷澳洲m5和牛西冷油脂分佈好均勻, 牛味極濃😍 三成熟肉質好嫩滑👍👍👍西班牙紅蝦海膽意大利麵喜歡食蝦嘅朋友千祈唔好錯過, 用西班牙紅蝦調出嚟嘅醬汁味道直迫龍蝦🫢 西班牙紅蝦亦都係半生熟, 肉質好爽👍 蝦頭勁多膏✨ 蝦膏極其濃

頭盤

法國清蘆筍湯

主菜
澳洲m5和牛西冷

西班牙紅蝦海膽意大利麵
喜歡食蝦嘅朋友千祈唔好錯過, 用西班牙紅蝦調出嚟嘅醬汁味道直迫龍蝦🫢 西班牙紅蝦亦都係半生熟, 肉質好爽👍 蝦頭勁多膏✨ 蝦膏極其濃郁, 真係好味都停唔到口😋😋

甜品
青蘋果烏龍茶慕士蛋糕
賣相好靚成個青蘋果咁嘅樣, 烏龍茶mousse令到成件事唔會好甜, 食落好舒服💖

Cocktail
Dawn
意大利佛手甘酒,琴酒, 君度橘酒,蜜柑, 橙味同蜜柑味混合嘅酒精cocktail,好特別, 呢個配搭好新穎✅

Foundness
無花果,紅蘋果,法國蘋果白蘭地,蛋清, 好fresh嘅感覺, 酒精味道比較濃🫶

總括黎講,千零蚊喺尖沙咀食到咁高質素嘅Fine Dine 好超值😋 估唔到質素咁高,食材用料高級, 下次一定會試埋其他菜式🤗🤗