韓屋

Hanook Korean Restaurant
2023-04-27 3313 瀏覽
韓屋係一間幾有名氣嘅韓國餐廳,蔘雞湯係其中一款人氣菜式,好多人推薦。食完,覺得試一次都可以。但價錢有啲貴,令人無再試嘅意欲😂😂。💁🏻‍♀️蔘雞湯清甜得嚟,有淡淡、隱隱約約嘅蔘味,並唔係果種勁重蔘味嘅熱湯。個人幾鍾意咁🤣🤣,太重蔘味嘅話有啲難入口。韓式蔘雞湯唔似中式湯水會加好多藥材,韓屋話自己無落味精,而飲落都似天然甜味,咁果陣清甜應該係來自人蔘、雞同紅棗等等。💁🏻‍♀️個湯的確唔錯,不過雞肉某啲部分略嫌鞋。雞髀位都還好,其它部分好鞋下。糯米太少啦,糯米伴蔘雞湯食係好正,但糯米份量咁少唔夠喉。雖然係比成隻雞你,但係春雞嚟,唔好expect份量好多。至於餃子王,的確好多泡菜餡料,但無咩特別。Overall唔差,不過唔係特別出色,水平比一般韓式餐廳高,但未去到premium,咁樣比較之下,價錢略貴。📚韓國人鍾意熱天食蔘雞湯,因為天氣熱加上食熱湯,可以以熱治熱,自然流汗將體內不好的嘅嘢排出嚟。蔘雞湯通常選用春雞,而春雞含有較多蛋白質。🌝韓式蔘雞湯感覺唔太肥,因為沒有經過高溫煎炸,都無用好多香料/醬料。但成隻雞連雞皮煲,雞皮會釋出好多油脂落湯水到,如果食埋雞皮卡路里會好高。📜🥢蔘雞湯🥘 $168🥢泡

泡菜餃子王
泡菜餃子王