2018-08-22 145 瀏覽
平時放工經過附近呢間十和田, 都會見到人氣幾旺, 今晚放工一於同同事入去試試!餐廳整潔, 光猛, 半開放刺身區, 地方唔算大, 總算坐得舒服唔迫。以Ipad自行點餐, 每款食物都展示了圖片, 很清晰!呢度既刺身比起集團式壽司店款式更多元化, 價錢比起高檔日本菜餐廳平一點!超愛食三文魚既我分別揀左三文魚刺身同埋三文魚三味壽司三文魚刺身 $48超厚切, 一d都唔姑寒, 雖然唔係三文魚腩部位, 魚油亦唔突出, 但魚質不是媒媒的那種三文魚三味壽司 $38三種不同配搭, 分別有火灸、薑同埋wasabi做配搭!不只是刺身, 就連壽司上既刺身都好有份量, 不是過份薄切。那款薑既配搭其實薑既份量好少, 所以入口唔會嗆口, 味道唔算驚喜。Wasabi更是正常款式, 反而最欣賞火灸那款, 帶點點厚度既三文魚, 只是微微火灸表層, 帶出點點魚油. 入口不會覺得太膩, 而且三文魚中心位keep到滑滑刺身口感, 唔錯!三色丼 $168一個價錢滿足我三個願望, 唔好睇佢好似細細份, 其實份量是滿滿! 以醋米珍珠飯墊底, 帶微酸, 飯質較黏海膽丼: 入口即溶, 唔會有腥臭味, 味道甘甜吞拿魚蓉蔥花: 質感漿口, 淡

以Ipad自行點餐, 每款食物都展示了圖片, 很清晰!

超愛食三文魚既我分別揀左三文魚刺身同埋三文魚三味壽司

三文魚刺身 $48
三文魚刺身

三文魚三味壽司 $38
三文魚三味壽司

三種不同配搭, 分別有火灸、薑同埋wasabi做配搭!

三色丼 $168

三色丼

海膽丼: 入口即溶, 唔會有腥臭味, 味道甘甜

吞拿魚蓉蔥花: 質感漿口, 淡淡既魚油, 份量唔少, 絕對係每啖飯都可以食到吞拿魚蓉, 加上蔥花, 更加香口~

蟹羔: 蟹羔味道不會過鹹, 味道鮮甜, 有大量一梳梳既蟹肉, 不過有少量蟹殼碎, 還好証明不是從蟹柳所得出來吧!

最後點左個甜品: 海鹽雪糕 $18
微鹹、甜甜地, 質感+味道很奶, 都幾正!

海鹽雪糕

價錢合理, 質素偏高, 服務招呼周到, 不怪得keep住人氣咁旺! 搵日一定再去!
2018-08-21
三文魚刺身