前幾日同朋友講想食生蠔,今日就被帶到灣仔的蠔吧食晚飯。第一次到oyster house 已經感受到佢的人氣,平日都full house, 全部枱上都有生蠔同白酒。我地唔係好識分生蠔品種,所以一坐下就問即刻問職員的推介。我地㨂咗3款唔同產地的生蠔,味道各有特色,口感偏爽口,非常鮮味。先食日本蠔(Tomo M, $59隻),相對比較大隻,味道爽甜。之後食南非蠔(Rollex M, $55隻),味道比日本蠔更甜。最後食法國蠔(Lambert No.2, $59隻),係三款入面體積最細,但味道最清新。我和朋友都最鐘意南非蠔,係今晚的亮點❤️如果今次唔係想食多少少生蠔,一定會食星期一至五提供的海鮮拼盤,好抵食。如果飲酒同食生蠔的話,要記得睇睇餐牌的special offer, 會抵好多。我同朋友都唔飲酒,就無縁。除了前菜同甜品,我地有叫主食,所以餐廳都有提供湯的優惠價($48,原價$89),所以我地有飲湯,係非常特別的鮮蠔濃湯同朋友至愛的黑松露野菌忌廉湯。鮮蠔濃湯 - 蠔的鮮味特出,比食生蠔味道更濃郁,口感滑身。黑松露野菌忌廉湯 - 黑松露野菌味濃,食到野菌碎,同時口感creamy。鮮海膽阿根廷紅

生蠔

鮮蠔濃湯 - 蠔的鮮味特出,比食生蠔味道更濃郁,口感滑身。

鮮海膽阿根廷紅蝦刺身($99件) - 第一次食紅蝦,味道同平時係日本餐廳食的赤蝦同虎蝦原來唔同。紅蝦味道比較特出同清新,配上口感creamy 的海膽,口感多層次,味道更好鮮甜。

鮮海膽阿根廷紅蝦刺身

吞拿魚牛油果沙律 ($139) - 本身吞拿魚他他比較普通,但用上巴馬臣芝士做的脆脆餅底,為沙律加了點芝士的鹹香。

吞拿魚牛油果沙律

一口伊比利亞黑毛豬柳粒 ($139) - 份量比較多,肥薄均勻的肉質,再加上調味,比較適合做下酒菜。

一口伊比利亞黑毛豬柳粒

烤焗牛骨髓配牛燒汁意大利飯 ($259) - 呢個好有驚喜。烤焗後的牛骨髓表面脆身,入面軟熟,配上牛燒汁意大利飯,牛味更加特出,牛脂味令整個意大利飯更香濃❤️

烤焗牛骨髓配牛燒汁意大利飯

意大利芝士蛋糕 ($89) - Tiramisu個質地好滑,芝士加上酒香味和咖啡味的平衡做得好好,味道非常有層次感,為一餐做一個完美的結束。
意大利芝士蛋糕
2023-03-30