2023-07-22 1165 瀏覽
#搞串個pantry嚟到香港仔,以前一輩可能會先諗起珍寶海鮮舫🚢,但隨著呢艘船沉左後,香港仔又少咗一個回憶😿。但今次我哋就嚟搵另一樣傳統,填滿一下我哋嘅pantry。呢樣就係艇仔粉啦!!要食傳統艇仔粉🛶,就要到香港仔搵流叔,大家去之前,記住打個電話☎️去confirm吓流叔會係香港仔定鴨脷洲嗰邊。搵到佢之後,你就可以係岸上面落單,佢就會係船上面煮比你食!今次就叫左個雜錦河粉($33),入面有切雞、燒鴨、叉燒、白魚蛋,份量非常多!!完全超出呢個價錢嘅應有嘅量!!💥💥河粉唔會太軟腍,唔會太爛,唔會太碎,啲餸入面,燒鴨嘅香味非常出色!!湯底就採用大地魚湯🐟底,有種獨特嘅鮮香。對住呢個價錢,食住個傳統,值得嚟啊!食完仲可以去避風塘睇日落🌅,拍下拖tim💕
#搞串個pantry