作為20多年油麻地街坊,橫綱拉麵算係區內出名嘅老字號日式拉麵店。但係今次食嘅味道同以前完全唔同,失望而回。轉咗新餐牌設計,多咗一浸大陸味。今次試咗九州拉麵🍜($89)、叉燒飯($86)、煎餃子($38)。整體賣相唔錯,但味道真係差咗好多。店員廣東話都唔係好正🫠九州拉麵🍜($89)正宗九州拉麵出名豬骨湯底,湯底濃味。但今次湯底唔夠濃味、叉燒唔夠香,似係擺咗好一陣。推介:❤️❤️🤍🤍🤍價錢:❤️❤️🤍🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️🤍🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍叉燒飯($86)賣相、份量唔錯,叉燒肥膏、瘦肉層次分明,煎到有焦香感,可惜口感上偏乾身同攤凍了,欠缺油香。配菜薯仔沙律材料亦冇以前豐富,唔算太滑身。飯底唔係粒粒分明,似落得太多水🫠🫠推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍煎餃子($38)兩邊煎得金黃,賣相平平,餡料都多,偏油。推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍明白面對行頭競爭激烈,加上疫情影響,要維持生意一啲都唔容易。同時間好多新式拉麵店冒起,但我相信仍然有人會喜歡傳統嘅舊味道,包括我本人。但可能呢個就係香港特色,

九州拉麵🍜($89)
推介:❤️❤️🤍🤍🤍
價錢:❤️❤️🤍🤍🤍
份量:❤️❤️🤍🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

叉燒飯($86)
推介:❤️❤️❤️🤍🤍
價錢:❤️❤️❤️🤍🤍
份量:❤️❤️❤️🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

煎餃子($38)
兩邊煎得金黃,賣相平平,餡料都多,偏油。
推介:❤️❤️❤️🤍🤍
價錢:❤️❤️❤️🤍🤍
份量:❤️❤️❤️🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

明白面對行頭競爭激烈,加上疫情影響,要維持生意一啲都唔容易。同時間好多新式拉麵店冒起,但我相信仍然有人會喜歡傳統嘅舊味道,包括我本人。但可能呢個就係香港特色,傳統會慢慢被淘汰、傳統味道亦會慢慢被消失,過去總是美好的。可惜,以後唔會再食啦。
九州拉麵
叉燒飯