2018-09-05 149 瀏覽
話咁快暑假又到尾聲,係就黎開學既日子要搏到最盡每日都要約朋友出黎食飯!今次約咗黎位於太子既Hami Harmony~太子地鐵站一出黎行大概一分鐘就會見到。呢間一睇裝潢就知係一間啱哂文青心水既餐廳。牆上擺放著不同的酒樽作裝飾。抬頭一望,望見掛滿玫瑰花和一串串葡萄,少女心立即大爆發!小小的盆栽擺設都散發文青舒適既感覺,讓人望見心情放鬆。環境十分舒適,坐低冇耐就見到客人陸續坐滿所有位置,所以建議大家先致電book位,避免walk in黎到先知冇位。見到MENU既食物都好吸引,而且有Dinner for Two,二人同行既就可以選擇,所以我同朋友就選擇咗享用呢個二人晚餐。餐湯方面,我地選擇咗加$38轉龍蝦湯配蟹肉(二人用),一上枱就知道我地冇揀錯。橙黃色既龍蝦湯用透明玻璃茶壺盛載住,下面用蠟燭溫熱著,讓飲下既每一啖龍蝦湯都係熱既,令味道更昇華。因為係二人用,所以會有兩個杯,杯入面有被拆開既蟹肉。拎起透明玻璃茶壺,將入面溫熱既龍蝦湯倒入杯內,就可以飲用。暖暖既龍蝦湯味道濃郁,但唔會咸。飲落就會食到啖啖蟹肉,真係好正!前菜方面,我地點咗車打芝士蔥餅。烘烤過既餅皮十分柔軟,入面包住車打芝士,份量適中

抬頭一望,望見掛滿玫瑰花和一串串葡萄,少女心立即大爆發!

小小的盆栽擺設都散發文青舒適既感覺,讓人望見心情放鬆。

龍蝦湯配蟹肉 (二人用)

龍蝦湯配蟹肉(二人用)

車打芝士蔥餅
前菜方面,我地點咗車打芝士蔥餅。烘烤過既餅皮十分柔軟,入面包住車打芝士,份量適中既車打芝士餡令餅皮唔會太乾,好易入口。因為係前菜既關係,份量唔多,我同朋友一人兩塊,好快清碟!

牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
而主菜就可以揀兩款,我點了牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉。意大利粉軟硬適中,配上牛油汁蜆肉、雜菌等配菜,比例啱啱好,香口味美。較特別之處係加咗蝦米係整碟意粉既面頭,唔知係咪因為自家製蝦米,令香味更昇華!

美國14oz安格斯有骨肉眼扒
另一款主菜朋友就揀咗要加$98既美國14oz安格斯有骨肉眼扒。一上枱,我同朋友二人都十分驚喜,塊肉眼扒既size有成兩個手掌咁大,而且仲好厚身!啖啖肉得黎,唔會好韌,因為肉眼扒脂肪比例較多,煎一煎後,油香被煎出來,無論係味覺定嗅覺都好滿足!

美國14oz安格斯有骨肉眼扒
拎起塊肉眼扒,發現底下有薯角。原來薯角殊不簡單!薯角埋在肉眼扒下面,可以吸取肉汁,讓薯角食落去有肉汁的美味。經烹調後,薯角外表層衣顯得脆身,但內裏則十分軟綿。雖是配角,但仍出色。

左︰Mocha (Made with French Chocolate);右︰Caffe Latte (no sugar)
雖然係晚飯個餐,但係作為咖啡控既我地係飲品方面都揀咗飲咖啡。我揀咗mocha,朋友個杯係Caffe Latte。Mocha用咗法國朱古力,飲落朱古力味特別勁。Caffe Latte外表呈漸變色,已經十分吸睛,攪混後飲用,因為冇落糖,所以唔會好甜。唔知係咪因為夜晚既關係,咖啡味道唔係太濃,唔駛擔心返到屋企訓唔着覺。

是日精選甜品:雜苺奶凍
雜苺奶凍用呢個磨沙玻璃碗裝住,紫紅色的奶凍上面還有白色一小團忌廉,再插上印有店鋪名字的小紙牌,顯得十分可愛。奶凍食落酸甜醒胃,雜苺味道好突出,再配上香甜幼滑的忌廉,整體不錯。

香蕉拖肥批
另一款甜品就決定加$18要食香蕉拖肥批。香蕉拖肥批用上磨沙玻璃瓶裝載,面頭同樣插上印有店鋪名字的小紙牌。外觀已經很不錯,食落就感受到味道如外表一樣出色。忌廉打得幼滑,而且用上香蕉肉、拖肥拌勻,真材實料。香蕉的味道好出,加了拖肥,但味道唔會過甜,而且有餅碎作底,加上面頭鋪有合桃碎粒,增添果仁的脆香。絕對值得加錢享用。

做咗一日文青少女,係咁舒適既環境下食咗一餐好味既晚飯,好滿足!

MENU︰
2018-08-22
龍蝦湯配蟹肉 (二人用)
龍蝦湯配蟹肉(二人用)
車打芝士蔥餅
牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉