2018-11-05 99 瀏覽
假日銅鑼灣覓食好去處銅鑼灣唔少好野食,今日經過登龍街,係門口睇完menu 後試左呢間。望門口只知食牛為主,睇左餐牌後發覺還有其他選擇,不過我和先生都係為牛而來。我四點去到,所以人唔多,兩個人仲俾左四人枱我。侍應服務非常好,介紹每一種食物,又話俾我地知邊隻牛淋d,邊隻牛有肉味。不過我係為吉列牛而選呢間餐廳,因為係日本見過,但食唔到,所以好想試一試。吉烈牛只炸熟表面(約兩至三成熟),所以有兩種食法,可以半生熟或輕輕煎熟。我發覺半生熟或煎到全熟係最好味。半生熟吃的時候牛肉軟淋,外面有層炸脆的麵包糠,外脆內軟。煎至全熟的牛肉則軟熟多汁。可以點醬汁或鹽。不得不讚在我煎剩一塊時,爐火🔥熄滅了,本來諗住照食,但侍應竟然見到我個火熄左,仲主動幫我換新爐,真係非常貼心。安格斯西冷牛扒點了七成熟。我先生很喜歡這塊西冷牛扒,因為油脂分佈只集中在一邊,其餘都是肉而且沒有筋。牛扒肉味香濃,不用點任何醬汁及鹽便已經夠味。兩個餐都配上白飯,麻醬豆腐和沙律🥗。白飯上灑上滿滿的飯素,我覺得牛肉已經好夠味,不用飯素也可吃一碗飯。但我先生卻很喜歡飯素拌飯,可見各人口味不同。日式沙律新鮮可口,醬汁酸酸甜甜,好開胃。全餐飯我都
假日銅鑼灣覓食好去處

安格斯西冷牛扒

兩個餐都配上白飯,麻醬豆腐和沙律🥗。
白飯上灑上滿滿的飯素,我覺得牛肉已經好夠味,不用飯素也可吃一碗飯。但我先生卻很喜歡飯素拌飯,可見各人口味不同。日式沙律新鮮可口,醬汁酸酸甜甜,好開胃。全餐飯我都好滿意,服務窩心係其他餐廳較少見的。
2018-11-04
安格斯西冷牛扒