餐廳: 村里村外
資訊:

2021-06-10 901 瀏覽
夜晚同屋企人去左西貢搵食,一直都知道呢間既食客係西貢街坊為主,每次經過都總有幾枱坐出面,曾經試過一次快食,但叫左咩我都已經唔記得喇😂。好多時我得兩個人又叫唔到多餸就好少會去呢間,今日同屋企人就試下呢間。未入去前以為係類似茶記咁食下小菜、雞煲,入到去先知係湖南菜,我同屋企人都唔食得辣,所以落完單之後我都有少少擔心。四季豆炒五花腩 $88四季豆用斜切既方式炒,好爽口加埋醬汁勁好食,食唔停口我自己是日食素,所以唔知五花腩好唔好食醬燒淮山(少辣)$78可能落單時講左唔食得辣,所以個辣真係好微個醬燒淮山好好食但淮山有d係爽口有d係淋身,如果全部都係爽口就好好多。醬汁小皮蛋(10粒)$30用左鵪鶉蛋皮蛋勁驚喜好食,細細粒一粒放入口好滋味,個辣我覺得啱啱好,但媽媽唔食得辣,佢點好少汁都已經話好辣。井岡山豆皮煎蛋 $78因為屋企人就我食素所以叫多個素菜,呢個又係驚喜估唔到咁好食,老闆上菜時好鄭重講用左井岡山豆皮。上網睇一睇,原來「井岡山豆皮是江西省遂川縣特色傳統產品,已有百餘年的生產歷史」係真係幾好食,唔太淋,又吸左個湯味。孜然一字骨 $118因為呢個漏單,所以差唔多食哂其他餸先上,屋企人都已經食飽,

四季豆炒五花腩 $88
四季豆用斜切既方式炒,好爽口加埋醬汁勁好食,食唔停口

我自己是日食素,所以唔知五花腩好唔好食

醬燒淮山(少辣)$78
可能落單時講左唔食得辣,所以個辣真係好微
個醬燒淮山好好食

但淮山有d係爽口有d係淋身,如果全部都係爽口就好好多。

醬汁小皮蛋(10粒)$30
用左鵪鶉蛋皮蛋

井岡山豆皮煎蛋 $78

孜然一字骨 $118
因為呢個漏單,所以差唔多食哂其他餸先上,屋企人都已經食飽,一上菜先聞到孜然香,上面用左豆角粒加辣椒炒,豆角粒好香口

至於肉,屋企人評語話唔太硬又唔太淋😂 食左幾舊之後就外賣拎走,我冇食所以唔知。

早已聽聞西貢街坊推薦,果然每樣都炒得好香口,都係有心機之作,之後有機會都會多多黎食

環境都舒適企理
2021-06-06