餐廳: 村里村外
資訊:

2023-11-30 316 瀏覽
係香港市區真係好難食到正宗好味又性價比高嘅烤魚🥹今日慕名前往位於西貢嘅湘菜館「村里村外」感受火辣衝擊🌶️🐟烤魚($218)📝評分:10/10烤魚係🍄此次想要隆重介紹嘅菜式😍當翻遍餐牌都唔見其蹤影時,蘑菇同男友都有少少失落,但原來係店家嘅隱藏神祕菜式呀!!!要自己問老闆娘落單🙈老闆娘好驚喜我地知道佢間店鋪有賣烤魚,仲貼心提我地唔好嗌太多餸🤫原來係個烤魚會配搭成5種配菜呀!!!有腐皮、青瓜、芽菜、蓮藕片同薯仔片😍竟然全部都係免費!店家特登係魚身上𠝹左幾刀,令到啲汁容易滲入魚肉,魚肉鮮甜嫩滑,魚皮索晒啲汁,又因為烤過,又滑又脆,令人回味😇驚喜之處係煮耐左都唔會變苦。相比出面啲連鎖店3、400蚊嘅價錢,$218真係又抵又高質👍🐟香菜酸辣爽魚皮($78)📝評分9/10第一次食到咁樣口感同烹煮方式嘅魚皮🥰精心切絲,彈牙脆爽,辣度又岩岩好😊同芫茜一齊入口簡直美味加倍!😋🥩芫茜炒牛肉($74)📝評分:8.5/10呢道菜式係屬於lunch set入面嘅一個餐,配白飯同餐湯(西洋菜湯),凍飲跟餐➕$3。分量好足,牛炒到好有鍋氣🤤乾辣椒的加入令成道菜香味🆙,芫茜更加唔洗講,同牛肉超夾~😎

🐟烤魚($218)
📝評分:10/10
烤魚

🐟香菜酸辣爽魚皮($78)
📝評分9/10
香菜酸辣爽魚皮

🥩芫茜炒牛肉($74)
📝評分:8.5/10
烤魚
香菜酸辣爽魚皮
2023-07-09 686 瀏覽
一入到西貢,就用Google搜尋舖頭位置,去到都估唔到究竟邊一個係正門,最終我哋係由後門入去,正門嘅招牌顏色度淡化了,加上晚上就更加難看見招牌字體。補充一句,當晚正門是沒有開的,所有食客都係由後門出入。酸菜水煮魚不過不失,魚片夠薄嫩滑,酸菜不夠多佢,酸味不足夠,芽菜份量很多絕不寒酸麻辣雞串肌肉幼嫩不乾身,很少食這種味道的麻辣味,感覺幾新鮮,但本身我個人不太喜歡,所以只食了一串,喜歡辣的,不妨試試臭豆腐好味推介一咬豆腐就流晒汁正入晒味,送白飯一流生煎包又係必食真係好好味外脆內鬆,不過我覺得內𥚃嘅餡太少,如果個餡再多番啲,咁就good good good la 本身小食這種菜式,今次一試,食到有新口味,食都未食過嘅味道,期望,下次有機會試吓魚鍋同雞,因為當晚都比較夜,魚鍋已經賣晒,所以未有機會試!
酸菜水煮魚

酸菜水煮魚

麻辣雞串

好味推介
一咬豆腐就流晒汁
正入晒味,送白飯一流

生煎包
又係必食
真係好好味

,因為當晚都比較夜,魚鍋已經賣晒,所以未有機會試!

2023-07-07
  • 生煎包
  • 臭豆腐
2023-05-01 862 瀏覽
咁啱嚟西貢又想食湘菜,就揀呢一間,位置都容易搵,食物夠野味。今次嗌咗酸菜牛肉、蓮藕仔、臭豆腐同埋椒剁魚頭(確實名字睇返餐牌),椒剁魚頭配薯粉入晒味,喺西貢同朋友玩完水可以揀呢一間。
酸菜牛肉
蓮藕仔
椒剁魚頭
椒剁魚頭
2023-03-06 616 瀏覽
好惹味好食,酸菜魚魚肉好滑,難得有得食臭豆腐,仲有其他菜式都好獨特,忍唔住不停加送。心思思想再去!甜品都好好食呀,地瓜波波😋 有啲難攞位,坐咗樓上。真心推介好食
  • 酸菜魚
  • 臭豆腐
2023-01-26 621 瀏覽
今日同屋企人一家大細嚟到西貢郊遊遊🤤🤤玩咗成日都有啲攰~ 就見到呢一間餐廳✨主打湖南菜,啱晒我哋一家嘅口味🤤一入到嚟店舖嘅裝修都好有風味嘅特色,亦都幾有格調😆店舖裏面嘅店員都好熱情😃好主動介紹唔同嘅菜式俾我地🤩🤩好似西貢嘅舖頭啲人都會咁熱情🤣🤣我哋嗌咗幾樣餸~我覺得全部都好高質好好食🙀😆價錢亦都唔算太貴~我覺得最正嘅就係炸饅頭啦😃但係因為我哋唔係個個食辣,所以就嗌晒唔辣🥹下次嚟都會想試吓辣味嘅湖南菜👽👽

2022-10-21 767 瀏覽
我們玩完游水在西貢小離島,洗澡完,疲倦過度,在西貢附近找地方吃晚飯,想吃小菜,經過一街角,看見一間中菜館的牌子「村里村外」吸引我們好奇,最終走進了。看到點菜時,原來這間主要提供湖南菜,首先點了豆腐魚湯,奶白色魚湯,還加了白糊椒,味道多一層次,竟可以跟魚湯鮮味平衡,飲得好舒服。干鍋芽菜炒豬肚的少辣版,芽菜和豬肚的份量都很足,非常惹味,配白飯一流。三味茄子道菜就很經典,吃起來也是三味融合,茄子綿軟入味,造型好看,讓我們一試難忘,我超愛食。甜酸蝦干鍋金錢肚糖醋豬肉藏雞煲(半隻)6餸1湯白飯、汽水和啤酒

甜酸蝦
干鍋金錢肚
糖醋豬肉
雞煲(半隻)

6餸1湯
白飯、汽水和啤酒

2022-09-18
2022-08-29 707 瀏覽
西貢玩完水喺附近搵嘢食,依間湖南菜裝修雅致又唔會太豪氣太誇張,決定入去食返個飯。我哋一行六人,嗌咗八樣菜,兩支天地1號,每人埋單$150。因為今次有人唔食得辣所以我哋有啲餸菜叫咗走辣,但係唔辣嘅川菜就會令到成碟嘢失色左唔少。所以建議有得食辣就一定要食辣。椒鹽魷魚,香檸脆雞,孜然一字骨,干煸四季豆,酸辣土豆絲,梅菜扣肉,三味茄子,鐵板肉碎水晶粉。整體評分 4.5/5 從來都未食過咁好食嘅餸菜,仲要唔係好貴,樣樣嘢都好好食又好送飯,特別係三味茄子,分別有鹹蛋黃,蒜蓉同埋芫荽,食之前要撈勻佢,鹹蛋黃同埋蒜蓉撈埋啲茄子真係好好食,平時唔食茄子嘅我遇上呢個餸菜,食咗唔少茄子。雖然係酸辣土豆絲但係因為叫咗走辣,其實係鹽水土豆絲,淡然無味,所以一定要有辣先至好食,食湖南嘢唔食辣真係好嘥嘢。梅菜扣肉佢用咗辣梅菜,開胃好送飯,扣肉又唔會太肥又唔會太瘦,啱啱好嘅半肥瘦豬肉配上惹味梅菜。地點:西貢宜春街籃球場隔離,地舖,遠離繁忙嘅西貢大街。環境:好好彩無卜位都可以安排坐喺餐廳中間,周圍嘅裝飾都有中國式嘅格調,例如係酒杯木器。不過有朋友坐咗喺樓梯位,經常會有其他客人經過會撞到。價錢:以$150嘅人頭費,食到8

整體評分 4.5/5

三味茄子

鹽水土豆絲

地點:

西貢宜春街籃球場隔離,地舖,遠離繁忙嘅西貢大街。

環境:

價錢:

以$150嘅人頭費,食到8碟小菜,仲要味道係10分好,我覺得性價比好高,嘢食又夠鑊氣,環境又坐得舒服,完全可以接受。

服務:

十分好,又唔會催我哋走,知道我想分開單找數都會幫到我安排。
孜然一字骨
鐵板肉碎水晶粉
三味茄子
孜然一字骨
鐵板肉碎水晶粉
2022-07-24 465 瀏覽
街邊臨時停車一下、點了外賣拿走。試了乾癟四季豆、酸湯牛肉,花菜臘肉。份量不算很大,兩個人吃剛剛剛好吧。味道都很棒,酸湯牛肉推薦,裏面還有金針菇,喝口湯酸酸辣辣,nice外面有桌椅可以吃,感覺應該寵物友好。還可以微信支付。
外面有桌椅可以吃,感覺應該寵物友好。還可以微信支付。
乾癟四季豆;酸湯牛肉;花菜臘肉
外賣自取
乾癟四季豆;酸湯牛肉;花菜臘肉
  • 酸湯牛肉
2022-06-07 396 瀏覽
估唔到西貢會有湖南特色嘢😂 見到午市餐牌有口水雞食🤤 呢個午市餐牌有例湯同埋包一杯熱飲 飲得出個例湯係有煲過唔係味精湯 👍到主菜口水雞賣相已經好吸引而且又大碟 最欣賞佢係d雞下面墊咗一堆青瓜絲 撈埋個辣醬好好食好開胃 🤤🤤🤤食下食下唔覺食曬成碗飯haha午餐免加一埋單56蚊,西貢區lunch嚟講算差唔多👍同埋原來佢係有社交平台專頁 每隔三日會出一個新嘅午市餐牌可以睇下當日餐牌啱唔啱食先至決定幫唔幫襯😝😝
估唔到西貢會有湖南特色嘢😂 見到午市餐牌有口水雞食🤤
同埋原來佢係有社交平台專頁
每隔三日會出一個新嘅午市餐牌
可以睇下當日餐牌啱唔啱食先至決定幫唔幫襯😝😝
2022-04-13 440 瀏覽
講起酸辣粉,大家都會諗起譚仔,但估唔到西貢都會有d咁好食既酸辣粉!多數人去村里村外都會叫中菜,例如:蒸鯇魚、香檸脆雞等等,呢d菜式都非常唔錯,不過佢既酸辣粉先至係最出色。眼見佢既湯底有花生、芫荽、咸酸菜,味道酸酸辣辣,而唔係太食得辣既人都可以食到。另外,佢既份量都幾多,配菜可以選擇牛、雞或豬,(d配菜都比得多),粉就係薯粉,但可以轉米線(建議轉米線,因為薯粉比較難咬開)。而最重要係由於為食喵唔係好食得太多味精同埋蒜(會渴足一晚),呢個酸辣粉兩樣野都無。唯一略嫌不足既係價錢,一碗粉加一杯野飲已經要60幾蚊,如果叫外賣,逐個盒收1蚊,都成5蚊不過,價錢已經止唔到為食喵食酸辣粉既癮啦!

佢既酸辣粉先至係最出色。
可以轉米線(建議轉米線,因為薯粉比較難咬開)。
而最重要係由於為食喵唔係好食得太多味精同埋蒜(會渴足一晚
),呢個酸辣粉兩樣野都無。

不過,價錢已經止唔到為食喵食酸辣粉既癮啦!
外賣自取
  • 酸辣粉
好有特息的一間中菜館 😯 🍲 肥牛酸辣粉配料非常足料花生、莞茜、酸菜、豆皮 😋 全部勁入味,酸辣湯底酸辣度啱啱好,加埋片片肥牛 😍 真係連湯都飲埋 哈~- 🐱 8.5/10
好有特息的一間中菜館 😯

🍲 肥牛酸辣粉

- 🐱 8.5/10
2022-03-01
2021-06-10 900 瀏覽
夜晚同屋企人去左西貢搵食,一直都知道呢間既食客係西貢街坊為主,每次經過都總有幾枱坐出面,曾經試過一次快食,但叫左咩我都已經唔記得喇😂。好多時我得兩個人又叫唔到多餸就好少會去呢間,今日同屋企人就試下呢間。未入去前以為係類似茶記咁食下小菜、雞煲,入到去先知係湖南菜,我同屋企人都唔食得辣,所以落完單之後我都有少少擔心。四季豆炒五花腩 $88四季豆用斜切既方式炒,好爽口加埋醬汁勁好食,食唔停口我自己是日食素,所以唔知五花腩好唔好食醬燒淮山(少辣)$78可能落單時講左唔食得辣,所以個辣真係好微個醬燒淮山好好食但淮山有d係爽口有d係淋身,如果全部都係爽口就好好多。醬汁小皮蛋(10粒)$30用左鵪鶉蛋皮蛋勁驚喜好食,細細粒一粒放入口好滋味,個辣我覺得啱啱好,但媽媽唔食得辣,佢點好少汁都已經話好辣。井岡山豆皮煎蛋 $78因為屋企人就我食素所以叫多個素菜,呢個又係驚喜估唔到咁好食,老闆上菜時好鄭重講用左井岡山豆皮。上網睇一睇,原來「井岡山豆皮是江西省遂川縣特色傳統產品,已有百餘年的生產歷史」係真係幾好食,唔太淋,又吸左個湯味。孜然一字骨 $118因為呢個漏單,所以差唔多食哂其他餸先上,屋企人都已經食飽,

四季豆炒五花腩 $88
四季豆用斜切既方式炒,好爽口加埋醬汁勁好食,食唔停口

我自己是日食素,所以唔知五花腩好唔好食

醬燒淮山(少辣)$78
可能落單時講左唔食得辣,所以個辣真係好微
個醬燒淮山好好食

但淮山有d係爽口有d係淋身,如果全部都係爽口就好好多。

醬汁小皮蛋(10粒)$30
用左鵪鶉蛋皮蛋

井岡山豆皮煎蛋 $78

孜然一字骨 $118
因為呢個漏單,所以差唔多食哂其他餸先上,屋企人都已經食飽,一上菜先聞到孜然香,上面用左豆角粒加辣椒炒,豆角粒好香口

至於肉,屋企人評語話唔太硬又唔太淋😂 食左幾舊之後就外賣拎走,我冇食所以唔知。

早已聽聞西貢街坊推薦,果然每樣都炒得好香口,都係有心機之作,之後有機會都會多多黎食

環境都舒適企理
2021-06-06
2020-05-11 1381 瀏覽
Ordered two dish for take away. 水煮牛and 干鍋肥腸水煮牛: 170hkd the taste of the spicy source alone is okay but the beef is extremely tasteless, overcooked and texture is quite Solid, very hard to chew. 干鍋肥腸:100hkd tasteless, cant really taste spices Service is soso
水煮牛and 干鍋肥腸
Service is soso
2020-05-01
2020-04-03 1127 瀏覽
最近多左好多人去郊區走走,難得有機會,友人帶我地去西貢搵食微微既辛辣, 食個不停, 如果鍾意食辣既人士,可以request多個秘製辣醬(Free),都幾好送飯新鮮既西蘭花冇得輸, 強勁既抗氧化,個人黎講都幾鐘意食,但個肉就有D 怪怪的,味道唔係冇, 略為遜色左, 而且仲有D鞋叫左5個餸,依個一定要提下,佢個口水雞既雞件同平時唔同,而且小小辣好野味,個sauce亦都好好送飯,我地最終encore多個, 先分得勻例湯都有咁多南瓜粒,油份又唔多,算係咁拉
最近多左好多人去郊區走走,難得有機會,友人帶我地去西貢搵食

例湯都有咁多南瓜粒,油份又唔多,算係咁拉
下午茶
2019-12-25 907 瀏覽
今日午餐去食牛肉酸辣粉,點知上菜進食後,發現配料花生、莞茜多過肥牛!!酸辣湯底吾錯,粉份量可以,唯獨係牛肉係一舊舊碎開,咁就吾係叫牛肉配辣粉囉!配料多過牛肉,成碗粉牛肉得個5-6粒,仲要係碎肥牛肉一粒粒,超吾抵食!依間一向都有食開,其它食物係ok,但酸辣牛肉粉就咪試啦,要試試其它會好D仲意食牛肉,點依碗粉會好失望,因為牛肉變成粒粒肥牛,仲要好細粒!而且配粉多過牛肉,點左依款都被騙感覺!但其它菜式我覺得吾錯、酸辣魚皮、炒豆干、生煎包等都比點依款好

2019-12-25
  • 生煎包