2022-12-17 1181 瀏覽
寒冷天氣警告現正生效,氣溫介乎7-13度,新界再低2-3度,風勢頗大。另外,筆者為假日二轆司機🏍,兜咗一轉,凍到腳都震晒,震過貓王,所以一泊好車即刻諗到今日想食嘅題材:熱辣辣嘅湯。然後得到建議:韓國湯+飯。👍🏾入座被問食lunch set定燒肉,原來揀前者進餐時限60分鐘,後者用膳時限90分鐘。想飲湯,揀lunch set,$88牛肉牛骨濃湯配飯🍲、$98脊骨土豆窩配飯(🥔薯仔就薯仔啦,土乜豆😒)、$75韓式甜辣醬炸雞,跟餐兩個白飯同兩罐汽水,仲有三款配菜:韓式辣蘿蔔絲、木耳、薯蓉。跟上菜次序,首先係三款配菜。蘿蔔絲係辣泡菜口味,但唔入味;木耳酸酸地開胃;薯蓉夠細滑最好味。然後炸雞🍗,坦白講貌相唔吸引,見到啲醬都未撈勻就覺得佢有啲俹簁,好彩食落口味道ok,多醬又夠濃,咁都難食真係冇嘢講。重點係肉唔柴,而且熱騰騰上菜。最後主菜,一)牛肉牛骨濃湯配飯,其實第一啖已經覺得有啲鹹,但因為天氣太凍,對熱湯太有期待,所以湯只要夠熱,嗰少少🤏🏽鹹就無關痛癢了,而且湯撈白飯,溝淡返都ok。湯中牛肉量足,而且好稔易入口。食食吓發現原來湯入面有麵,配湯食好味😋,有驚喜,好飽。二)脊骨土豆窩配飯,嚴重圖文不

二)脊骨土豆窩配飯,嚴重圖文不符,啲脊骨堆到成座山仔咁,份量多到令人意想不到。雖然啜骨再食啲連骨嘅肉有啲捩𠾍(音:呢hea),但都算入味,只係肉有啲韌。湯色見紅有辣味,無上面個湯咁鹹,好飲啲。薯仔煲得好稔。

總結而言,呢餐飯滿足到筆者嘅期待,就好似某個月黑風高晚上,當你心思思想識返個童顏巨乳朋友,然後老死介紹羽咲美晴畀你,一睇,又真係符合要求冇介紹錯喎,值得長期交流,bookmark咗先📝。

#foodie
#寒冷天氣警告