今日放工同朋友過海行下街再睇下搵咩食,之後我地搭電車去左中環一帶行下,行過利源西街果邊d街邊鋪,甘岩見到間越南菜餐廳,價錢都幾吸引,吾係好貴,於是我地就入左去試下睇下好吾好食間鋪麻雀雖小,但五臟俱全,基本上都係bar檯,面對著廚師同廚房,可以睇到廚師係廚房既一舉一動。佢既菜單係先簡主菜,再簡粉既種類,之後係簡碗粉要咩香料,我吾係好鐘意洋蔥就無簡到洋蔥,金不換既味道比較特別,吾係個個都鍾意,但我都想試試看,蔥啊蒜啊對於我呢d比較重口味既人黎講係有得簡都會要落一點我同朋友叫既都係生熟美國頂級牛肉,金邊粉,但各自既香料簡的不一樣,我地仲要叫多左兩個小食一齊share食價錢吾貴,性價比高,配飲品仲有特價,我就試左青檸梳打,上檯果陣覺得吾錯,因為佢青檸+冰+青檸醬或者糖水係同梳打水分開上,一開始果陣我加了一大半,呢個時候既青檸梳打相對黎講比較濃味,而且也比較多氣泡,再後來加埋d梳打水入去會令到整杯梳打既青檸味道減淡,於是呢個時候可以用力篤杯入面滿滿既青檸了我覺得呢個口味吾錯,我開頭仲有d擔心梳打水通常都自帶苦澀味,呢個吾會苦澀仲有幾香既青檸味,冰涷感又十足,十分推薦講返個主菜先,生熟美國頂級牛肉

講返個主菜先,生熟美國頂級牛肉聽落個名都比較吸引,於是叫左呢個黎試,面頭會有芽菜同埋張餐單裡面自選既香料配搭,湯底睇落濃郁,飲一啖覺得都吾錯,有滿滿既牛肉味,同碗粉係幾夾既
牛肉份量都幾多片,牛肉煮到岩岩好,帶有一點點姐,入口不會太硬,本來會期望可能再生一點點,帶點軟軟的生肉口感,但食落口感係比較熟成的,但係牛肉味都係好足,的確係同其他牛肉吾同味道,都幾好食,不得不提,佢碗粉既份量十足,一筷子落去,真材實料真係打左個底,好岩我呢d大食既朋友去食,一定飽,吾洗驚食完都吾飽
金邊粉爽滑好入口,加埋濃郁既牛肉湯底,真係大推呢個配搭♡

講埋個小食,我覺得冰山燒豬頸肉真係抵食,大大片豬頸肉,仲要比足份量你,旁邊有幾片生菜比你夾住塊肉食,可以中和左豬肉肥膩既感覺,豬頸肉燒的又香又帶少少脆口,厚身得黎又大塊
炸春卷脆口得黎,配埋個醬又酸酸甜甜,開胃十足,我覺得呢次既偶遇越南餐廳,認真吾錯,下次可以黎試下個叻沙
炸春卷
冰山燒豬頸肉