2017-04-05 497 瀏覽
WEEDEND黎到Captain's House食午餐,第一次中午黎,感覺同夜晚好唔同,份外明亮。個個人黎到Captain's House都梗係要歎返個Captain's Hot Seafood Bag。唔係唔食吓嘛?叫完野食,等左陣,店員就送上海鮮袋,望住個海鮮袋突然間諗起一首歌。雖然係喺船長嘅餐廳,但係就諗到校長嘅一首歌 ── 「愛情陷阱」。改一改個歌詞: 你墮入繩網   我卻在網外看!。隔住個袋,已經好期待。 幫個海鮮袋影完相留念,店員就問我哋駛唔駛幫我地影張合照。好貼心,好少服務員會主動問客人駛唔駛幫手影相,真係抵讚!!! 中午未回魂,要飲返杯咖啡先得,叫左杯BAILEYS Coffee,BAILEYS甜酒好易入口,成杯有齊口酒、奶、咖啡、忌廉,層次豐富,口感特別順滑香濃。我地揀咗個Platter A ,最細嘅海鮮袋,三款海鮮揀咗小龍蝦、扇貝同埋長腳蟹腳,加左虎蝦。 因為朋友唔食得辣,少少辣都食唔到,店員就推介檸檬牛油汁。工具都準備就緒:小龍蝦── 個人唔太喜歡小龍蝦,極少食,嫌佢少肉又唔鮮味。但呢隻小龍蝦都幾厚肉彈牙,而且蝦頭部份都有好多蝦肉同蝦膏。扇貝── 好味,但唔係太大
。隔住個袋,已經好期待
。 幫個海鮮袋影完相留念,店員就問我哋駛唔駛幫我地影張合照
。好貼心,好少服務員會主動問客人駛唔駛幫手影相,真係抵讚
!!!

BAILEYS Coffee
工具都準備就緒:
小龍蝦
扇貝── 好味,但唔係太大隻。
扇貝
長腳蟹腳── 好鮮好鮮味,好多肉。將個蟹腳剪開一端,就可以成條蟹腳棒抽出黎,PREFECT!
長腳蟹腳
虎蝦── 彈牙,仲好大隻。不過真係有點貴。
虎蝦
仲有肉腸、薯仔同粟米。三樣野都索晒啲汁,好入味。粟米係超甜
食完海鮮袋,見到甜品牌我就已經兩眼發光。
準備好新餐具食甜品
店員大推嘅Strawberry Roll,聽佢講叫左個。黎到係好驚喜
,因為以為係瑞士卷咁樣,點知係酥皮黎,焗得好熱好鬆脆又好香牛油味。
Strawberry Roll
裏面仲有新鮮士多啤梨同吉士,吉士好滑好香濃,不太甜,又唔膩
。果然好介紹。

Cappuccino Cheese Cake,餅底鬆脆,淡滑芝士味加濃濃咖啡味,我就好鍾意。
Cappuccino Cheese Cake
French Toast with ice-cream,雪糕可以自己揀口味,我就好想試榴槤味,但朋友佢地唔食榴槤,所以揀左個海鹽味。
French Toast with ice-cream
多士內層鬆軟:
粉藍色嘅海鹽雪糕,真係好靚,微微既鹽味配上香濃奶香,幾好食。
好想試榴槤味雪糕,但Trio ice-cream $68我又食唔晒。店員話可以叫單球$25
 。超級香濃味滑,食一啖,講句野對面朋友都聞到榴槤味
,榴槤迷必選。呢個榴槤味雪糕真係好正,我俾5星星。
榴槤味雪糕
佢為我呢餐作結,好完滿   (。◕‿◕。)
BAILEYS Coffee
小龍蝦