2023-09-30 37 瀏覽
今日我去咗佐敦樓上一間日本餐廳,超級抵食,食個好滿足!我同朋友叫咗個二人餐,先嚟蜆肉味噌湯,蜆肉好大粒,令味噌湯更加鮮甜。之後係刺身三品盛合,有帶子、三文魚同甘蝦,刺身厚切又肥美,特別係三文魚,油脂感充足。另外叫咗左口魚,同樣鮮味。香菇野菜炒,加咗木魚同洋蔥,炒得好香,而且份量好大。和風碳燒漢堡扒,漢堡好厚好大塊,肉味香濃,食到真係好滿足。香川鹽燒鯖魚係另一個亮點,魚肉厚實,魚皮燒至焦香,而且本身有少少鹽調味,加埋檸檬就已經好惹味。和風珍味拼盤,有我好鍾意食嘅中華沙律同螺肉。石鍋香蒜牛肉飯,香氣撲鼻嘅蒜同和牛,當然唔少得飯焦。雖然二人餐好豐富,但係我哋太肚餓,口痕叫咗西京燒鰻魚串,好大條嘅鰻魚,上菜嘅時候大家都驚嘆~鰻魚肉質彈牙,醬汁甜甜地,魚皮燒到小小脆,非常出色。牛舌,既厚身又惹味,用咗黑同椒鹽調味,彈牙嘅口感令人回味。最後,我叫咗柚子生忌廉吉士芭菲,甜得清清地唔會太膩,簡直係完美結束。朋友叫咗鮮忌廉綠茶,鮮忌廉嘅味道好特別,撈埋綠茶飲出奇地夾。
今日我去咗佐敦樓上一間日本餐廳,超級抵食,食個好滿足!
蜆肉味噌湯

刺身三品盛合

左口魚

香菇野菜炒,加咗木魚同洋蔥,炒得好香,而且份量好大。
香菇野菜炒

和風碳燒漢堡扒,漢堡好厚好大塊,肉味香濃,食到真係好滿足。
和風碳燒漢堡扒

香川鹽燒鯖魚

和風珍味拼盤,有我好鍾意食嘅中華沙律同螺肉。
和風珍味拼盤

石鍋香蒜牛肉飯,香氣撲鼻嘅蒜同和牛,當然唔少得飯焦。
石鍋香蒜牛肉飯

西京燒鰻魚串

牛舌,既厚身又惹味,用咗黑同椒鹽調味,彈牙嘅口感令人回味。
牛舌

柚子生忌廉吉士芭菲