2019-06-15 438 瀏覽
同朋友系尖沙咀行行下街攰攰地,於是去金巴利道一帶搵下有咩食,依家果面滿街都係韓國餐廳,我地原本諗住行一圈先決定揀邊間食的,點知去到街尾見到呢間8鍋臭臭鍋,個名幾得意喎,心想是否因為D野食臭臭地,先用此起名,跟住再望下入面既人,E,個個都食得非常滋味,忍唔住拉住朋友入了去,坐低見到Meau一面是介紹火鍋,另一面側是介紹台灣特色小食及飲品,我地於是叫了一人一個火鍋,我就大膽地叫了他們招牌的臭臭鍋,有四種辣度可以自由選擇,我因為怕又臭又辣自己會食唔到,所以選擇左唔辣的,朋友因為唔食牛,就叫了個芝士牛奶鍋,我們要一探究竟那一鍋比較臭,另外每個火鍋都會跟一碗白飯或粉絲,我們各要了一碗。火鍋唔洗五分鐘便擺到我地枱面上,朋友的那個芝士鍋望落成鍋都奶白色的,偷飲了他那個鍋的一口湯,意外地唔臭、唔流仲甜甜地,又幾好味😋😋😋,當中食物有好多款式,分別有心型魚豆腐、白豚肉、蛋餃、蜆仔、南瓜、貢丸、蟹柳、娃娃菜、鳴門卷、金菇、枝竹、蛋、烏冬、仲有個樣似湯丸,咬落煙韌的台灣麻吉燒等等,而我果鍋招牌臭臭鍋,香噴噴,湯底飲落好香好好味☺️☺️,而材料都好豐富,有臭名的來源臭豆腐、黑糯米做的台灣米血糕、白豚肉片、豬紅、鵪
火鍋唔洗五分鐘便擺到我地枱面上,朋友的那個芝士鍋望落成鍋都奶白色的,偷飲了他那個鍋的一口湯,意外地唔臭、唔流仲甜甜地,又幾好味😋😋😋,當中食物有好多款式,分別有心型魚豆腐、白豚肉、蛋餃、蜆仔、南瓜、貢丸、蟹柳、娃娃菜、鳴門卷、金菇、枝竹、蛋、烏冬、仲有個樣似湯丸,咬落煙韌的台灣麻吉燒等等,而我果鍋招牌臭臭鍋,香噴噴,湯底飲落好香好好味☺️☺️,而材料都好豐富,有臭名的來源臭豆腐、黑糯米做的台灣米血糕、白豚肉片、豬紅、鵪鶉蛋、貢丸、娃娃菜、蜆仔、大腸、鳴門卷、枝竹、金針菇、粉絲等等,個臭豆腐好奇怪,聞落一D都唔臭,食落才知😎😎,真的可以騙到人以為係普通豆腐,我配埋個飯食,真系食到好飽好飽,雖然每款食物都只有幾件,唔會做成迫住食或有浪費的情況,但完全系會足夠有餘,朋友都話好夠食,食到好滿足好飽🥰。
2019-06-13
  • 臭臭鍋