餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

係銅鑼灣糖街有好多印尼餐廳,睇過menu後最後揀左呢間睇落最吸引既入去試下💜🐥啦斯啦媽班蘭飯 Nasi Lemak Padan($88)呢個飯有炸雞2大件、炸烚蛋、2件黃豆餅(亦可以稱為天貝)、魚乾花生、印尼既辣椒醬同埋班蘭飯,仲有少少蕃茄同青瓜片,上菜時仲好貼心咁比埋手套👍🏻因為從未食過黃豆餅,所以第一口就試左呢樣先,口感好特別,唔似食緊黃豆,個人覺得味道幾好,同埋唔好睇佢細細件,都幾飽肚㗎之後就試下呢個飯既重頭戲 - 炸雞💖送上嚟時係熱辣辣,應該係即炸,個炸皮脆得嚟唔會太硬,非常鬆化,調味啱啱好,雞肉完全無雪味仲要好juicy好嫰滑,好食到驚為天人🤯,無諗到可以係印尼餐廳食到咁好食既炸雞,淨係呢個炸雞就已經非常值得再嚟💯其他配料就中規中矩,班蘭飯既班蘭味好出,仲食到少少椰香味,而且份量都幾多添不過呢個飯有一樣野奉勸大家唔好亂試,就係個兜辣椒醬🌶一食落去個辣味係即刻攻上嚟,超級超級辣,食一口即刻左邊耳仔塞左,喉嚨同條脷痛到瞬間失去味覺,要不停飲凍野甚至連冰都食埋先好返啲🥵🥵🥵自問都算食得辣之人,呢個辣度真係頂唔住,除非真係好食得辣,如果唔係真係試少少就好🥒柑桔青瓜冰(跟餐+$18)入

啦斯啦媽班蘭飯

🥒柑桔青瓜冰(跟餐+$18)
柑桔青瓜冰
入面有好多青瓜絲,仲有少量柑桔,味道上係青瓜同班蘭味最出,反而柑桔就唔係太飲到了,雖然佢個餐牌寫呢個係必食推介,不過個人覺得試一次就夠了🤔
2022-09-25
啦斯啦媽班蘭飯