1K
RAPL早幾個月喺銅鑼灣開左分店,當時我就冇去到湊熱鬧。最近佢地推出左聖誕限定版蘋果批同雪糕,終於黎左試試估唔到蘋果批同牛乳雪糕都咁好食,除左價錢少貴,諗唔到其他缺點。現烤吉士醬蘋果批 $160/一盒四件每個蘋果批都有包裝袋分隔開,可以見到油份非常少。實物比我想像中大,即場現烤至金黃,印上雪花圖案。批皮採用北海道牛油製成,唔深究幾多層,總之食落真係好酥脆,唔會一咬就散,牛油香氣重,即場食最滿足裡頭係香滑吉士醬,包裹住存在感強嘅青森蘋果粒粒,甜度唔會太高。其中兩隻我就隔日先食,按小卡片嘅指示冷藏,第二日用焗爐翻熱,都依然好食。北海道牛乳軟雪糕 $55北海道牛乳製成,奶味明顯就無容置疑雪糕挺身、口感厚實滑溜,不易溶化;雪糕筒脆口,食完有飽腹感。

現烤吉士醬蘋果批 $160/一盒四件

北海道牛乳軟雪糕 $55
北海道牛乳製成,奶味明顯就無容置疑

2019-12-14
下午茶