早排去睇吉卜力展,無意中發現的一間海鮮粥底火鍋,雖然話工廠區,但由德福戲院行過去5分鐘唔洗,我觀塘放工過去半粒鐘内到~方便過出尖咀旺角啦~我發覺工廠區食晚飯有個有處,就係啲人放工會流返去商場搵食,所以訂位或walk-in 都易好多!呢度原來茶記火鍋共冶一爐😋火鍋餐選擇:🐤雞煲$238/🦞龍蝦$278/🦀蟹$238/大胃王海鮮(原隻龍蝦+蟹)$428——————————————————————我揀左龍蝦餐,包括:熟食:涼菜、燉湯、焗青口海鮮:龍蝦、鮑魚、多寶魚、蝦、蚌、貝、蟶子火鍋料:安格斯牛肩肉+只選8款飲品任飲最後仲有樣佢無寫嘅,就係個粥嘞!店員會於後段加入芋頭、南瓜、粟米煮,最後最後先加白粥底!用粥水打邊爐~呢度係三人份量~食落就知佢真係好新鮮,龍蝦/海蝦啲肉係彈嘅!蟶子/蚌/蜆都好甜,無沙~落單後為你送上燉湯,好好好好飲!啖啖精華~有涼拌青瓜同花生小食~醬料自由配搭~上面嘅蒜蓉加咗啲醬,食落甜甜地,味道不錯唔試唔知,原來多寶魚打邊邊係咁好食,肉質嫩滑好不得了!鮑魚有兩個選擇,鮮鮑魚打邊爐/ 冰鎮鮑魚即食我揀咗冰鎮,食落去帶種甜味,原來係用清酒浸!咬落爽口彈牙!原來凍食係咁好食😍😍

呢度原來茶記火鍋共冶一爐😋

火鍋餐選擇:

——————————————————————
我揀左龍蝦餐,包括:
熟食:涼菜、燉湯、焗青口
海鮮:龍蝦、鮑魚、多寶魚、蝦、蚌、貝、蟶子
火鍋料:安格斯牛肩肉+只選8款
飲品任飲
粥水底

用粥水打邊爐~

龍蝦餐

呢度係三人份量~

時令燉湯

落單後為你送上燉湯,好好好好飲!

啖啖精華~
有涼拌青瓜同花生小食~醬料自由配搭~

蒜蓉青口

上面嘅蒜蓉加咗啲醬,食落甜甜地,味道不錯

安格斯牛肩肉、多寶魚

唔試唔知,原來多寶魚打邊邊係咁好食,肉質嫩滑好不得了!
冰鎮鮑魚、龍蝦

鮑魚有兩個選擇,鮮鮑魚打邊爐/ 冰鎮鮑魚即食
我揀咗冰鎮,食落去帶種甜味,原來係用清酒浸!咬落爽口彈牙!原來凍食係咁好食😍😍😍

龍蝦先生原汁原味淥熟佢,什麼蒜蓉芝士都唔洗落,先能食出食材鮮味~啖啖肉新鮮彈牙!

各式火鍋料

火鍋料有58款,新鮮~仲有啲係自家制嘅~好似蝦滑墨魚滑同雲吞~

飲品任飲,無酒精飲品~
最後的海鮮粥

終極大佬出場!
煲緊嘅時候一個話飽,一個又話無咩興趣,但最後食到見底囉!因為所有海鮮精華都落晒去,真係無得輸

總結:
整體食物質素高,新鮮!份量適中!不浪費是美德~
服務好,主動親切,有禮~
食店最緊要係衛生!就算只得簡樸裝修,但乾淨整理已經足夠!
價錢超值,無加一,只收每位茶介醬油$15!我食龍蝦海鮮餐,每人都係$293!我無諗過$300都唔洗囉!

2019-09-26
粥水底