2021-04-26 231 瀏覽
呢間餐廳前身係Darci by Aldou,除咗裝修之外,我感覺呢間餐廳嘅食物同埋服務都同前身差唔多。點解餐廳好貼心,店員見到我哋行李比較大件,就俾咗一個籃我哋用黎安放啲野,真係好窩心。環境方面就好有法國風情,雲石枱、水晶、黑白藤織櫈、田園風嘅植物擺設,全部都令環境變得好靚好舒服。作為前菜,我哋叫咗北海道刺身帶子配夏日西瓜青瓜沙律。刺身帶子兩面有微微煎香,鎖住帶子鮮味,帶子配上青瓜令整體鮮嫩不膩。沙律菜款式多樣,每一塊都新鮮爽脆。沙律以醋為主要醬汁,但食嘅時候會感受到清香嘅洋蔥味,酸醋配上西瓜,呢一個配搭好新鮮,同時將西瓜嘅清甜推上另一個層次,估唔到可以咁夾,呢個沙律確實有驚喜!主菜方面,我哋叫咗香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利飯,同埋澳洲肉眼扒8安士配薯菜.燒汁。先講意大利飯,飯質軟糯,同傳統半生熟感覺嘅意大利飯有啲唔同。波士頓龍蝦食得出係冰鮮貨質,口感有啲韌,不過都仲有一點龍蝦嘅甜味,尤其係蝦頭嘅膏好豐富。意大利飯嘅調味亦都好出色,醬汁濃稠,每一啖都食到濃濃嘅菌香,齒頰留香。之後仲有澳洲肉眼扒,我哋叫咗五成熟,牛肉脂肪比例唔算多,質感有啲粗糙,但係牛味香濃,牛扒上面落咗少少鹽去作調味

之後仲有澳洲肉眼扒,我哋叫咗五成熟,牛肉脂肪比例唔算多,質感有啲粗糙,但係牛味香濃,牛扒上面落咗少少鹽去作調味,而且本身牛嘅品質唔錯,所以佢唔需要沾燒汁已經好味。薯菜外脆內軟,配上黃芥末醬同埋茄汁,令人忍唔住一啖接着一啖咁食晒。

除咗食物,飲品我哋叫咗西柚橘香茉莉花茶。呢個花茶好有儀式感,茶以玻璃茶壺嘅方式呈上。雖然茶嘅茉莉花香氣好濃,但係味道就一般。而且雖然入口前有一陣清香,但飲落口之後會有陣陣酸嘅味道。

整體來講,呢間餐廳嘅食物都似於中上水平,擺盤精緻、味道不過不失、而且服務體貼。如果有閑情逸致想去靚靚餐廳嘆個精緻午餐、或者晚餐,不妨試吓呢間餐廳~
西柚橘香茉莉花茶
北海道刺身帶子配夏日西瓜青瓜沙律