餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-20 334 瀏覽
平時如果要去cafe,多數都係九龍為主,一直都好少喺港島搵,因為選擇唔多,今次終於搵到一間喺灣仔區,食物質素可以、價錢合理、更甚新環境非常靚、好適合打卡嘅一間Cafe。呢間餐廳係一間灣仔春園街既人氣Cafe,以黑白為主題,有唔少嘅打卡位,有唔少人特登慕名而來,喺網上可以見到連Elva都嚟過,bookmark咗好耐嘅我今次終於有機會嚟到。餐廳個入口如果喺莊士敦道行入去會有啲難搵,因為個入口完全係背向條街,但係莊士敦道行入去春園街,向上望就會見到餐廳,因為會特別見到一間白黑色嘅餐廳,而且有露台,入口喺眼鏡舖隔離,都係廉記冰室隔離,見到連門口都係白色嘅入口,你就知冇入錯。門口已經好似有個童話故事,黑白線條都係人手繪畫,同春園街形成強烈嘅對比,上樓梯兩邊既牆都係黑白壁畫,就好似入咗一個秘密花園。走上一層之後,成個以黑白為主既餐廳設計便入眼簾,餐廳入邊的壁畫、牆壁、櫃檯同門口一樣,都係由一班大學生手繪,遠睇好似貼紙痴上去咁,好似入咗漫畫世界咁,2D既畫滑到好似3D咁,每一個角落都係打卡位,裝潢簡約黎得帶點夢幻,令人好佩服店主咁有心思設計。細心留意牆身嘅畫每一幅都唔同,美感十足,另外如果大家想去洗

粉碟花之丘

另外如果大家想去洗手間,不妨係呢一對壁畫入邊搵,因為非常低調,唔細心留意壁畫嘅圖案係搵唔到。

樓梯上到黎見到嘅梳妝台,絕對係為少女打卡而設。
傢俬、餐具都係精心挑選過,都係以白色、米色為主,每一個角落都係別出心裁既擺設同設計,

另外佢哋嘅餐墊會特別用一張黑色、一張白色做對比,唔同嘢食擺上去都會有唔同效果,好有視覺效果。

入面面積好大,睇唔到盡頭,由門口行到去餐廳最盡頭,可能30秒都唔夠,座位好多,座位都坐得舒服。雖然餐廳係白色為主,白色通常都會比較易污糟,但睇落餐廳係幾乾淨。餐廳會播住純音樂,當晚我聽到嘅係宮崎駿嘅音樂,邊食邊聽住好舒服。雖然係夜晚八點嚟到餐廳,但其實人數唔算多,唔知係因為餐廳太大定點,所以餐廳係一啲都唔嘈,環境幾清靜,啱哂同朋友坐低慢慢傾計。即使隔離係人來人往既春園街, 但係上到黎完全感覺唔到樓下既吵鬧,與世隔絕咁,令人都放慢平時急速既步伐。
花見

環境固然係高分,當然都要睇吓食物質素,睇過餐牌,餐廳主打下午茶同埋fusion西餐,選擇都幾多,因為我係夜晚去所以有個dinner 主菜,淨係夜晚都已經有18個餐可以揀,有意粉、海鮮、韓式年糕、飯團、漢堡、魚柳、豬肋骨、肉眼扒,當中嘅虎蝦海鮮冬陰功韓式年糕絕對係fusion菜之一。

所有主菜加錢可以加配餐湯、沙律同咖啡或茶。

另外除咗主食,仲有單點嘅Menu,好似有沙律、餐湯、小食、薄餅同重點既甜品同飲品,岩哂唔同人嘅口味。
1️⃣ 粉碟花之丘 💰88(👅: 8/10)
ULURU Rose Tea

甜品賣相非常有驚喜,好似一個盆栽咁,泥上面有玫瑰,上面有可食用花瓣做點綴,同幾粒苺做伴碟。
其實係brownie、朱古力mousse同朱古力Crumble既組合,好似泥土既crumbles,食落好似曲奇碎,而brownie朱古力mousse收埋在係堆泥入面,咬落順滑,食落就好似濃縮既朱古力醬。
最後就係甜品最靚既一部分,係紅粉藍漸變色既透明拉糖組成,拉到呢個色同形狀絕對要技巧,因為係手拉次次都唔同樣,某啲部分會比較脆弱,可能敲碎黎食,其他就要就咁咬,食落係普通既硬糖,同朱古力一齊食會更好。
甜品份量其實唔多,幾啖就食晒,如果作為甜品未必夠飽,比起攞嚟食打卡更適合,係好有心思製作出黎既甜品,視覺比起味覺更加有衝擊。
2️⃣ 花見 💰78(👅: 7.5/10)
Lavender Dream

甜品賣相同樣精緻,打卡一流,係一個玫瑰啫喱加芝士蛋糕,周圍有玫瑰花碎同木糠包圍住,賣相都精緻,不過比起粉碟花之丘無咁夢幻。
上層係玫瑰啫喱,啫喱入面有玫瑰花瓣,玫瑰花味唔算重,但香味就重,啫喱似食緊大菜糕,味道唔太有,連埋下層食會更好。
下層係芝士慕絲,而且有檸檬味,食落酸酸甜甜幾開胃,連埋周圍嘅木糠餅碎食,口感豐富,唔會太甜太膩。
3️⃣ ULURU Rose Tea 💰52(👅: 8.5/10)

呢杯玫瑰茶係招牌之一,用左花瓣同食用色素作為裝飾,賣相精美絕倫,成杯藝術品,咁比起Lavender Dream更勝一籌。店員有提醒飲個時要小心,因為杯出面都有紅色色素同玫瑰花瓣碎花既裝飾,摸到隻手會污糟。
飲落玫瑰花香好濃,玫瑰味幾清新,唔會過於濃烈,加上士多啤梨既甜味酸味,幾開胃,帶有少少迷迭香既味道,好易入口,飲落唔算太甜,甜度適中,花香完全可以中和到甜品既膩感,唇齒留香。
飲品非常之大杯,飲哂都飽左一半,非常有心思整到杯野飲又睇得又飲得,比起甜品更出色。
4️⃣ Lavender Dream 💰52(👅: 8/10)

呢杯伋一杯荔枝果茶,杯口上面掛左一粒荔枝,荔枝食清甜可口,同rose tea一樣,杯出面噴上紫色色素,賣相吸引。
荔枝果茶飲落荔枝茶味重,唔算好甜,帶小小薰衣草香氣,清新可口,消膩一流,唔會覺得係好假既甜味。上面有啲薰衣草花瓣,令顏色鮮豔唔小,提香為主,但唔建議飲,因為花瓣既薰衣草超重,唔係個個都接受到,荔枝果茶比較常見,我個人更鍾意rose tea。
🌟 環境黎講絕對係高分,首先地方夠大,環境舒適闊落,以香港CAFE嚟講係好小見,打卡位同樣多,唔會話比人坐左邊個位就無得打卡,絕對可以邊食邊影相。餐廳設計絕對係獨一無二,主題鮮明,好有特色,絕對可以CHILL足一個下午,如果你係好鍾意打卡既人,絕對好適合你。

以下午茶價錢黎講唔算貴,甜品方面係正常CAFE價錢,而其他野食同主食價錢合理。食物質素正常,甜品賣相精緻,睇得又食得,主食份量大份夠食飽,不過甜品可能要等耐小小,如果係趕時間既你可以唔太適合,但諗住慢慢坐係咁影相就岩哂。

店員服務態度非常好,因為我想影靚啲相要求轉位,店員都好樂意安排,而且係食完個時,店員都話可以隨便影相,而且會主動介紹邊個位影相靚,鍾意影相既你絕對會鍾意呢度。最重要係呢間CAFE係年輕人開嘅良心小店,值得支持一去再去。
👅味道: 8/10
🍴環境: 9/10
💰消費: $270 (服務費: 10%)
2021-07-13
粉碟花之丘