2021-11-04 97 瀏覽
九龍城係泰菜集中地,平時好少去,但係屯馬線開通之後去就好方便😎今次試咗呢間位於南角道,即係宋王臺B2出口嘅同一條街嘅金麥泰泰國菜館。餐廳裝潢以木色為主,簡單得嚟富有泰國傳統特色。基本上keep住滿座,好彩我哋比較早到先有位😙泰式生蝦刺身好新鮮,生蝦肉質非常爽口彈牙鮮甜。點埋酸辣海鮮汁兼連埋生蒜片一齊食,更加可以帶出鮮味😋泰式燒豬頸肉燒得香口,薄切唔會韌,點埋醬汁食就更惹味。泰式炸蝦餅份量都幾多,6⃣️大舊一開2⃣️,有成12塊,每件嘅外表都炸得酥脆,蝦膠非常彈牙又有蝦味🤤泰式青咖喱雞只係微微辣,但🈶️香濃香草同椰汁味,口感順滑,送飯一流。泰式炒粉絲係我每次都必點嘅主食,睇落簡單但係材料好豐富,有雞蛋有肉有菜粉絲又彈牙。青檸梳打青檸味十足,酸酸甜甜加埋d汽,解辣又解渴😌

泰式生蝦刺身

泰式燒豬頸肉燒得香口,薄切唔會韌,點埋醬汁食就更惹味。

泰式炒粉絲

青檸梳打青檸味十足,酸酸甜甜加埋d汽,解辣又解渴😌
青檸梳打

青檸梳打