2017-09-13 430 瀏覽
今日同幾個朋友興起去食韓燒,就唔打唔撞上左去平昌。上到去個環境都好韓式,鐵筒凳,下面又可以放袋唔怕吸味。一坐低店員就已經倒蛋漿,可能都要一段時間先熟。任食韓燒呢個價錢黎講真係算好多野食。有豬、牛、雞之外,佢地仲有海鮮,好少韓燒店會有海鮮燒,而種類都幾多。最鐘意就係佢個烤蝦同埋烤鰻魚。烤蝦佢入面會加左芝士,當烤熟左隻蝦中間芝士就會溶,陷入左蝦肉入面,好香好好味。而蝦係好大隻,啖啖肉👍🏻鰻魚應該本身都熟熟地,自己再烤番熱佢,加埋白飯真係一流。鰻魚質素亦都唔錯,厚肉,調味亦足夠,配埋白飯一流。韓燒當然唔少得五花肉啦,我特別鐘意薄切五花肉,好快就燒好,唔會好厚,不過要小心火候,唔係好快就變炭。佢地唔同種類嘅肉都好有質素,冇雪藏冰鮮味。另外爐邊蛋隔離有迷你甜薯,超級香甜,可惜冇得添加。而期他配菜例如辣椒、蒜頭片都可以自己要幾多拎幾多。除左燒肉,佢地亦有好多韓式小食。我地都試左好幾樣,炒粉絲、海帶湯、豆腐辣湯、泡菜湯同土什錦飯。佢每樣份量都唔係細,一個正常石頭鍋size,不高可能半滿。每一樣都好有水準,同出面食韓國小菜一樣質素,好足料,味道好,好有驚喜。豆腐辣湯比泡菜湯辣,海帶湯好香麻油味。亦有茶

最鐘意就係佢個烤蝦同埋烤鰻魚。
芝士大蝦
鰻魚

五花肉

除左燒肉,佢地亦有好多韓式小食。

炒粉絲

任飲

亦有茶,cider,果汁,氣水任飲。
埋單一人都係二百蚊左右,又有燒肉又有韓式料理,一個價錢滿足到我幾個食韓國菜嘅意欲,抵👍🏻
爐邊蛋
芝士大蝦