2017-05-08 1347 瀏覽
最近坐開車經荃灣都見到愉景新城對面的舊式大一帶開左間新餐廳, 會留意到是因為它的風格同舊式大廈成強烈對比!週末同閏蜜們去完shopping就正好黎嘗新&晚餐好早就肚餓, 6 點幾已經黎到, 門口的小清新裝飾很吸晴,  完全唔似向荃灣舊樓區 , 好似去左文青cafe咁時間尚早, 坐得較鬆動 (不過晏左到就開始多人了!), 格局感覺好高級木製的餐牌很有味道, 有套餐及a la carte主菜 & 小食叫左一個套餐, 主菜&小食齊齊share可能早黎, 仲有HH, 叫左一杯Girls Generation Mocktail ($68) , 黎到比杯飲品外表嚇一嚇, 完全唔match 個名XDD! 個presentation 好有創意~外表好趣怪, 不過味道就好少女, 有清甜既雜莓味仲有清新既接骨木花, 未試過飲有接骨木花的飲品, 幾特別!跟餐的是南瓜湯, 好飲亦夠熱 ; 頭盤是香煎帶子配藏紅花汁另外再散叫左一份白酒忌廉煮青口配薯條($138), 忌廉汁很濃, 配剛炸起的粗薯條好好食, 如果青口再多D會更好~第一份送上既主菜係西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓($228) , 蘋果蓉雜莓是分開上用來沾豬

叫左一個套餐, 主菜&小食齊齊share
Girls Generation

跟餐的是南瓜湯, 好飲亦夠熱 ; 頭盤是香煎帶子配藏紅花汁

白酒忌廉煮青口配薯條

第一份送上既主菜係西班牙黑毛豬配蘋果蓉雜莓($228) , 蘋果蓉雜莓是分開上用來沾豬扒的~個人比較喜歡酸甜的雜莓醬

我地一眾鵝肝控見到就馬上要點的美國牛柳拼鵝肝配紅酒汁($368) , 鵝肝很肥美, 侍應建議的medium rare剛剛好, 牛肉好嫩好淋很多汁

美國牛柳拼鵝肝配紅酒汁
牛扒上跟了一個超大的蒜頭, 都幾好食

雖然少貴但物有所值的一道菜

吃太多肉了~套餐主菜叫了個素飯 : 有機南瓜意大利飯配黑醋汁 ($168)
呢個意大利飯一D都唔heavy, 食落唔漏之餘反而帶清甜
有機南瓜意大利飯配黑醋汁

跟餐的側是Cheesecake, 質地像new york cheesecake ,唔錯~

除了食物, 侍應的服務亦見水準, 很有禮貌, 每次食完一道菜都會換碟
咁既環境, 食物質素同服務態度真係令人好難相信置身荃灣
黎HH同慶祝飯局都唔錯~
新張期間賣單時仲送了刮刮卡, 刮到免費午餐一份! 可以再黎試下其他野
2017-05-07
Girls Generation