2017-10-24 162 瀏覽
呢間位於金馬倫道嘅【 十和田總本店】,主打由資深嘅嘅日籍廚師主理嘅壽司, 食材大多都由日本空運到港, 務求令客人食到日本風味。餐廳裝修簡約,淺色嘅木製傢俬, 感覺清新。 餐廳用咗ipad嚟點菜, 點咗乜野壽司都一目了然。喺食壽司之前嗌咗一個,非常有特色嘅沙律,《蟹膏沙律》$68, 呢個沙律雖然其貌不揚,但卻非常好食, 味道回甘,令人食過返尋味 。 沙律用上新鮮嘅生菜, 食落非常爽口且清甜,上邊淋上甘香嘅蟹膏,食落帶有鹹香之餘, 亦能品嘗到蟹膏嘅鮮味。 誰不知, 蟹膏下面原來佈滿大量嘅蟹肉, 配合埋非常新鮮嘅生菜,集「鹹香」、「鮮味」、「甘甜」於一身。另外亦叫咗個《海貝壽司拼盤》$228, 呢個拼盤嘅壽司, 全都係貝殼類海鮮, 每款海鮮刺身都各有特色。左下角:【帆立貝壽司】, 貝柱肉質彈牙爽口,味道鮮甜,夠厚實。下左二:橙紅色的【赤貝壽司】口感爽身,咬落爽脆,每口滲出淡淡嘅海水鹹鮮, 成為我其中一款最喜愛的壽司。下左三:【北寄貝壽司】, 今次食到嘅活北寄貝壽司同平時見到嘅紅色北寄貝略有不同, 除咗顏色為深紫色之外,口感亦較軟滑、爽口, 一啲都唔靭,同平時嘅平價北寄貝嘅橡膠口感大大不同。右

蟹膏沙律

海貝壽司拼盤

右下角:【活鮑魚壽司】, 鮮鮑魚清洗得非常乾淨,鮑魚裙邊被擦得一塵不染,活鮑魚嘅口感較為爽脆, 咬落索索聲, 最能夠品嚐到海水嘅味道。

右上角:【蠑螺壽司】,蠑螺肉口感就最為煙韌,食落有噍頭。

上左三:【象拔蚌壽司】, 新鮮嘅象拔蚌表面光滑,肉質爽口, 味道亦非常甜美。

上左二:【鳥貝壽司】,味道較為淡身,細嚼之下慢慢滲出鮮甜味。

左上角:【平貝壽司】,平時較為少機會食到呢款平貝刺身,感覺較為陌生, 原來平貝即係我哋平時所食到嘅帶子, 貝柱肉質較為鬆散, 不過味道亦同樣鮮甜。

每款嘅海產貝類壽司各有特色, 一次過可以品嘗到多款嘅貝類壽司, 可以認真地作出比較, 細嚼之下, 真的能感受到每款貝類壽司嘅獨特性,讚~~

蟹膏沙律
海貝壽司拼盤