2018-04-05 86 瀏覽
係香港食川菜既地方唔多,我就好少食,但覺得要煮得好食並唔係一味講個辣字既聽朋友講依間私房菜既餸菜做得真係好好,所以就跟佢黎試,真係令人一試就愛上川菜一上到門口,已經有種私房菜既神秘感一打開門入去,見到空間唔細喎川菜令人聯想起辣,但香港地食得辣既人唔多,依度值得一讚既係佢有分辣同唔辣既菜式,冷盤定係熱盤,梗有一款岩你食由於我地兩個人,就叫二人餐,包兩款涼菜加三款熱菜餐廳有賣啤酒,價錢合理,啤酒送川菜依類濃味食物係一絕點好菜就先送黎一壺茶依碟撈麵係涼食,必點菜式雖然只係簡單放上蔥花同辣椒油黎撈,但都已經十分惹味,加上佢麵質十分彈牙,好食講真係幾辣下,不過我鐘意建議可以按自己可承受辣既程度黎撈啲醬既份量依味紅油豬耳亦係辣味愛好者必點亦係涼食,豬耳爽口之後開始上熱食啦我地叫左兩味唔辣加一味辣既,依碟糖醋里脊其實係豬肉,唔辣既,有少少似生炒骨果隻汁,帶酸甜,新鮮炒好熱辣辣咬落爽脆,好食之後上左味辣既熱菜就係泡椒嫩牛肉牛肉唔肥,個汁好香口,用上辣椒同埋蔥炒爆香佢,辣得黎惹味好食另一味唔辣既熱菜揀左黃燜雞,同想像有啲唔同原先以為係原隻雞砌件咁上,但原來係雞粒不過肉質依然鮮嫩雖然依味菜唔係辣既,但即叫

一上到門口,已經有種私房菜既神秘感
一打開門入去,見到空間唔細喎
由於我地兩個人,就叫二人餐,包兩款涼菜加三款熱菜
餐廳有賣啤酒,價錢合理,啤酒送川菜依類濃味食物係一絕
點好菜就先送黎一壺茶
招牌四川涼麵
依碟撈麵係涼食,必點菜式
招牌四川涼麵
講真係幾辣下,不過我鐘意
建議可以按自己可承受辣既程度黎撈啲醬既份量
泡椒嫩牛肉
之後上左味辣既熱菜
就係泡椒嫩牛肉
黃燜雞
另一味唔辣既熱菜揀左黃燜雞,同想像有啲唔同
原先以為係原隻雞砌件咁上,但原來係雞粒
不過肉質依然鮮嫩
雖然依味菜唔係辣既,但即叫即炒,亦係好香口
炒菜(跟餐送)
最後介紹既依碟炒菜,其實係跟餐送既
好似餐牌上無寫,不過唔理食左先講
碟菜味道都幾濃,所以特別好食,唔知係咪用左豬油或其他油黎炒
對於平時唔鍾意食菜既人黎講,依碟菜應該都可以食得晒

整體黎講,因為係私房菜既關係,門面都神秘啲,不過服務態度幾好。食物方面,碟碟都即叫即炒,十分熱辣辣,而且碟碟都幾大碟
味道亦真係很不錯
價錢唔算平,但質素係好
紅油豬耳
糖醋里脊