1K
2018-03-26 1073 瀏覽
元朗呢間台灣菜之前曾經紀錄低想試,事實上都經過幾次,夾唔啱時間囉。後來不了了之,最近見到有關餐廳嘅報導,又再次燃起想試之心。鋪面幾大,有部分面壁高枱櫈,另有細枱。假日關係,客人頗多,只剩低單邊位,但坐得自在,枱底亦有掛鈎可放置隨身物品,考慮周到。採用半自助形式,先自行到收銀處點單結帳,由店員送餐。餐牌有主打嘅湯羹類、滷肉飯,麵食、溏心蛋、甜品等,選擇唔多,驟眼睇價錢同一般喺香港食開嘅台灣菜差不多,預料份量都唔會太多因為我地已經食左午飯,為甜品而來,但剛好見到有台式腸,又忍唔住口。台灣腸 $22只係輕輕煎起,一條腸切件,油份較多,都係平時街邊小食店都會食到嘅港式香腸。呢種腸真係要煎到脆皮先好食,我嫌佢煎得唔夠香,加上微溫,冇乜特別。仙草芋圓 $32/凍芋圓自家製,我見有外賣,價錢$28/100g。成碗野嘅份量比想像中少啲,幸好材料滿滿。仙草底都算多,面頭有啲透明類似啫喱條、紅豆、芋圓、地瓜圓各5粒。芋圓有明顯芋味,地瓜圓稍為失色,地瓜味偏淡而帶甜,但兩種圓嘅口感都係我鐘意嘅類型,煙韌有咬口,加點彈性更好。紅豆唔係煮到好腍身,仲可以噍下;透明啫喱條(?)幾好食,幾爽仙草底唔係滑嘟嘟類,凝固

台灣腸 $22
台灣腸

仙草芋圓 $32/凍

芋圓自家製,我見有外賣,價錢$28/100g。
仙草芋圓

仙草底唔係滑嘟嘟類,凝固帶淡淡草藥味,冰冰涼涼,不錯食。
仙草芋圓
有機會想試下好多人讚嘅羹、乾拌麵呢

蘋果西打汽水 $12
蘋果西打汽水