2019-11-10 6549 瀏覽
這天光顧的時候。我們只有兩個人。其實上星期已經想試,但Full booking.所以廷至今天才試食。這裡其實應該都開左一年多,都唔算係新店。可能觀塘欠特色店。這間食店面積都算大。坐位多數做卡位,私隱度高。空間感大啲。這間食店門口已經很有中國風。雖然現在國內有很多食店都比佢更浮誇。但香港寸金尺土。只有樓上鋪才做到了。何況近睇都做得好精細。值得一讚。我哋一開始就話訂咗位。但職員好似搵極搵唔到。不過佢哋都比左位我和朋友。但我想講我坐落一斷時間後就收到佢哋嘅信息,同我講訂咗位,請準時出席⋯⋯我哋坐落之後,職員就問我哋是否第一次來食嘢。我哋答係呀。佢就慢慢和我解釋這裡的流程和可以點選的東西。其實流程和食的東西,類似之前食過的倫哥私房菜,當然排場就比佢哋更浮誇啦。佢哋有好多自家製的飲料。倫哥就只有一樣。還很快就已經無晒。不過其實我地走時,這些自家製嘅飲品都接近無曬㗎啦。這個唔難理解,因為我當日試飲後,都覺得非常好飲。不過有些地方做得唔夠好,就是模上手很「黐立立」要用紙巾抹才可以飲用。首先佢哋安排左那些小食比我地試吓。唔夠食應該可以添加,但其實我哋都夠食了。但我睇返宣傳,好似小食有個唔知咩八小碟,佢
這天光顧的時候。我們只有兩個人。
很有中國風。

飲品

前菜

首先佢哋安排左那些小食比我地試吓。唔夠食應該可以添加,但其實我哋都夠食了。但我睇返宣傳,好似小食有個唔知咩八小碟,佢哋就從來都無提過⋯

小食質素還可以,好似返咗國內食嘢一樣。
刺身

之後上咗呢個刺身。二人份量,無咩特別,賣相又唔算特別靚。
雞煲

之後就有雞煲提供。雞煲的雞其實都好生。我地煲到「癡底」都未熟,要叫職員加水,才解決到問題。雞煲可無限添加。但如果決定打邊爐後就唔可以再食。我地當日添加左一次。其實都唔算太入味⋯

終於上火鍋。有幾個湯底選擇。最抵就選花膠湯。其他特色湯底要夠人數才可以點選。
這裡的火鍋配料無咩特別。但個鍋就有個龍頭。都幾有型格。
總結:食物方面唔覺得有咩特別值得讚。其實應該算差。款式太普通,無論小食、雞煲火鍋都好普通。這些頂目,香港一早已經有。唯一值得讚的只有飲品。還有無限時,但這個價錢,又唔係任食,都好難限人時嘅。老實講。我應該唔會再去。因為這裡只係為打咭。已經影咗相就唔值得再試。
2019-10-19
生日