餐廳: 蟹慶
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-02 151 瀏覽
蟹慶  門外招牌以蟹殼裝飾, 極吸睛.  餐廳 位於銅鑼灣 Sogo 百貨鄰, 每當想起食蟹, 一定考慮到這餐廳.  餐廳在地庫,  主打日本松葉蟹, 毛蟹, 鱈場蟹, 重有時令海產.  蟹缸內蟹群在活躍爬動.日式裝璜, 以然木製作, 卡座用竹簾分隔, 另有長桌 .  座位舒適, 燈光柔和, 卡座內有紅卜卜的蟹形咕臣, 大眼睛, 很有趣.  看看餐牌, 大家都想吃個 特選會席套餐, 因為公司剛加了我們薪金.點餐後,   一盤子前菜送上,  賣相及擺設不錯,  共三款:  蟹肉三文魚籽沙律,  牛蒡,  蟹膏豆腐.   我們先食牛蒡, 開開胃.   再食沙律,  蟹肉好鮮甜, 沙律菜 清爽, 配上三文魚籽, 沙律醋酸酸甜甜, 好醒胃. 蟹膏豆腐, 柔滑的豆腐, 混合了滋味的松葉蟹膏, 味感豐富. 時令刺身四點,  色澤亮麗,  組合佳.北海道牡丹蝦,  蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比.油甘魚,  魚味極鮮甜, 肉質細緻綿密. 凡立貝,  新鮮凡立貝厚肉, 不只鮮甜, 食完更有黏口的感覺. 很新鮮, 拖羅,   魚身既雪花紋分佈油脂爆燈, 鮮美無比.  鮮味十足 !日本時令活蟹, 配水雲
卡座內有紅卜卜的蟹形咕臣, 大眼睛, 很有趣.
蟹肉三文魚籽沙律,  牛蒡,  蟹膏豆腐.
我們先食牛蒡, 開開胃.
蟹肉三文魚籽沙律, 牛蒡, 蟹膏豆腐.
時令刺身四點 色澤亮麗,  組合佳.
時令刺身四點, 北海道牡丹蝦, 油甘魚, 凡立貝, 大拖羅
北海道牡丹蝦,  蝦肉肥碩, 極富彈性, 爽甜無比.
油甘魚,  魚味極鮮甜, 肉質細緻綿密.
日本時令活蟹, 配水雲蟹醋
餐廳準備了原隻清蒸毛蟹, 濃郁蟹膏已放在蟹蓋內.  蟹腳已經剪開, 又配上水雲蟹醋, 好貼心的服務.
日本時令活蟹,
毛蟹形狀不太大, 但蟹膏真不少.
蟹膏口感香軟細膩, 入口綿密,
蟹肉鮮甜肉滑, 甘甜美味. 啖啖有蟹香,
沾些蟹醋, 更滋味.  蟹腳剪開了, 食得好方便.
冰燒雪場蟹腳,  有份量,  質厚多汁,
冰燒雪場蟹腳
蟹肉鮮美, 甘甜美味.  越食越愛 !
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,  蟹肉蒸蛋材料極豐富, 有蟹肉, 黑魚子, 海膽,
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
蒸蛋又熱又滑溜溜,  蟹肉好鮮甜.  馬糞海膽 味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶. 勁好食.
鹿兒島 A5 和牛,  配炸蒜片.
和牛品質高,  入口軟綿肉質嫰滑, 咬落啖啖肉汁, 口感佳, 牛味濃,   配炸蒜片, 食得好滿意.
鹿兒島 A5 和牛
汁物:  海鮮湯.  用了日本傳統料理的湯壺, 細細碗魚湯味鮮甜, 原來湯壺內有蟹肉, 魚肉, 蝦肉, 元貝,  好鮮甜暖胃.
汁物: 海鮮湯.
甲羅燒配多士
蟹蓋內滿載 燒煮好的黃金色蟹醬:  香濃蟹膏混合鵪鶉蛋和麵鼓醬, 好滑溜,
甲羅燒配多士
多士改了炸米通,  大家塗上蟹膏醬來吃,  真糸甘香惹味,  好想多食一塊!
松葉蟹釜飯   日式傳統釜飯, 暖笠笠.   侍應送上熱爐及窩飯, 在檯上為我們制作.
松葉蟹釜飯
窩內有豐富蟹肉, 蟹鉗, 米飯用上日本產珍珠米,  材料正.
混合黑松露醬, 魚籽, 青蔥同芝麻, 口感豐富, 黑松露味好濃郁.
甜品,  有我們喜歡的木糠奶凍及芝士蛋糕
奶凍口感滑滑,  加上富香濃芝士味芝士蛋糕,  大家分嚐, 真好味 !
木糠奶凍及芝士蛋糕
我們好好享受了一頓豐富蟹宴.  食材非常好.  蟹慶,  值得推介!
蟹肉三文魚籽沙律, 牛蒡, 蟹膏豆腐.
時令刺身四點, 北海道牡丹蝦, 油甘魚, 凡立貝, 大拖羅
日本時令活蟹,
冰燒雪場蟹腳
黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
鹿兒島 A5 和牛
汁物: 海鮮湯.
松葉蟹釜飯
木糠奶凍及芝士蛋糕