2024-02-01 46 瀏覽
星期六下午約朋友在灣仔一間坐得非常舒適又有靚景嘅餐廳吃午餐😊餐牌選擇好多😊亦CP值高先來熱熱嘅餐包,香草味好濃郁,加上牛油,滋味十足餐湯裏面好多唔同嘅蔬菜,口感豐富,味道濃郁肉眼味道好好,好重牛味,有合理嘅脂肪部分,感覺到油香薯仔外脆內粉, 蔬菜調味好恰當,好好味龍蝦汁海鮮焗薯蓉非常有驚喜!首先醬汁充滿着海鮮嘅味道,裏面海鮮份量都好多,超濃郁! 魚、蝦、青口等等各自有保留住原味道,而且肉質有彈性,非常欣賞各材料嘅味道的配合甜品我哋選擇了焦糖蘋果蛋糕。焦糖味香甜,果肉報留住蘋果本身嘅清香飲品方面,我哋點左兩杯熱飲:洋甘菊茶及熱奶茶。洋甘菊茶味清幽,純飲茶及加百花蜜沖飲感覺不同,兩個方法都好好飲;熱奶茶嘅茶香味不錯。全個用餐經驗好好,店員親切有禮,仲會主動同我哋介紹餐廳。雖然我哋午餐時間,但店員可以讓我哋上去上邊天台位置看一看outdoor嘅風景。上到去係另外一種感覺,絕對係同朋友傾偈放鬆好地方,雖然最近很寒冷,但呢度有暖爐,亦都有個帳幕沙發位置,感覺很舒適。店員說之前除夕煙花景好靚,真係一望無際。期待之後約朋友過嚟enjoy夜晚香港嘅美景😊
餐包

先來熱熱嘅餐包,香草味好濃郁,加上牛油,滋味十足
餐湯

餐湯裏面好多唔同嘅蔬菜,口感豐富,味道濃郁
肉眼扒配薯菜

肉眼味道好好,好重牛味,有合理嘅脂肪部分,感覺到油香

薯仔外脆內粉, 蔬菜調味好恰當,好好味
龍蝦汁海鮮焗薯蓉

焦糖蘋果蛋糕