2023-07-31 3153 瀏覽
早幾日要去九龍灣展貿做啲嘢,所以晚飯都決定喺嗰邊食埋。見到喺大堂有一間食潮州嘢,所以就依間啦。入到去見到環境都好寬敞,坐落去都覺得係乾淨嘅。店員俾咗QR code我哋自己落單,亦都有比一啲唱牌,我哋睇見到都有唔同嘅菜式同埋套餐。不過因為我同朋友得兩個人,所以就散叫。啫啫蝦乾蝦醬通菜成碟通菜非常之大兜,同時上菜嗰陣時熱辣辣,聞到好大浸蝦醬味,風味十足,令人食指大動。味道方面,除咗有大量通菜同埋蝦乾之外,仲有好多蝦醬同埋肉碎,呢啲肉碎同埋通菜都充滿着蝦醬咸香嘅味道,十分有風味。通菜食落亦都新鮮幼嫩,唔會煮得好老,咬落爽脆。講講個湯,粟米魚肚羹非常之大碗,飲晒真係好飽肚。味道方面,調味適中,打芡打得非常好,唔會話成煲嘢覺得好膠或者太水。值得一讚嘅地方係魚肚非常之大塊,而且口感非常順滑,味道清爽冇腥味。感覺充滿着膠原蛋白,再加埋蛋花,令口感更豐富。佢都有俾埋胡椒粉等食客自己落,所以就唔使怕唔食得辣。芝士蝦球伊麵同樣大碟,蝦球嘅大細都好夠大隻啖啖肉。伊麵嘅芝士汁,亦都好多,令到成個麵都充滿濃郁嘅芝士味,誠意滿分。味道方面,蝦球口感彈牙爽滑,味道清甜。芝士伊麵麵質扁身,口感較軟,所以非常之容易咬開

芝士蝦球伊麵同樣大碟,蝦球嘅大細都好夠大隻啖啖肉。伊麵嘅芝士汁,亦都好多,令到成個麵都充滿濃郁嘅芝士味,誠意滿分。味道方面,蝦球口感彈牙爽滑,味道清甜。芝士伊麵麵質扁身,口感較軟,所以非常之容易咬開。加上每一條麵都充滿着邪惡嘅芝士汁,芝士汁亦唔會杰撻撻,令每一啖麵都有淡淡都有芝士味,令人食唔停手。

甜品係反沙芋頭,依個要同職員落單,就冇得Qr code落。反沙芋頭其實就即係將砂糖均勻咁包係芋頭外層,之後不停翻炒,直至砂糖變成一層外皮包着芋頭咁。成碟反沙芋頭有足足八舊,真係都差啲食唔晒。味道方面,上碟嗰陣時舊舊都熱辣辣,雖然有啲辣口,但熱力令到砂糖外皮更加脆口同香甜,芋頭亦都好甜,同埋軟滑,外脆內軟,令口感更豐富。而且個砂糖皮唔會話太厚令到面太膩嘅感覺。

總括依度嘅水準都好唔錯,下次會再想試吓食佢嘅雞同其他湯!
2023-07-26