喺咁多國家嘅菜式中,企鵝妹最鍾意就係食泰國菜🇹🇭九龍城又稱為小泰國,行兩步就有一間泰國野。嗰日去左食出晒名大排長龍但好有良心嘅泰金國啦,佢地9點左右截龍,好好彩成為左截龍前嘅幸運兒🥰⭐️泰式燒牛肉 $88 (8.2/10)燒牛肉係店鋪招牌🥇,枱枱都必點,燒到半熟入面仲係粉紅色架! 雖然唔係超嫩,但係有咬口得嚟唔會韌,好有肉汁帶少少油脂,仲食到陣炭香味,配埋酸辣汁好惹味😋😋⭐️泰式燒豬頸肉 $78 (7.8/10)呢款同樣燒得好出色,啱啱上枱見佢好似乾乾地,點知擺入口原來好爽口,個面又燒得脆脆地,都係配佢個辣汁食,好味😙⭐️泰式燒雞翼 $18/隻 (6.5/10)喺出面排隊一直見姐姐不斷燒海量雞翼,對佢滿滿期待,但覺得燒得唔夠香,而且唔算太入味🙈⭐️肉碎生菜包 $88 (7.5/10)企鵝妹好鍾意食生菜包,貪佢有菜夠晒fresh,呢個生菜包肉碎酸酸辣辣,辣度應該幾啱大部份人,正常發揮,都好味🥰⭐️泰式炒金邊粉 $78 (7/10)金邊粉上枱熱辣辣,大大碟好抵食,但偏濕炒得未夠乾身,而且d顏色同味道都差少少,如果再鮮艷d 同濃味d會更吸引,同埋嗰日冇花生碎,有嘅話應該口感更豐富~⭐️椰汁沙冰

⭐️泰式燒牛肉 $88 (8.2/10)

⭐️泰式燒豬頸肉 $78 (7.8/10)

⭐️泰式燒雞翼 $18/隻 (6.5/10)

⭐️肉碎生菜包 $88 (7.5/10)

⭐️泰式炒金邊粉 $78 (7/10)

⭐️椰汁沙冰 $35 (8.5/10)
超濃嘅椰奶味🥥,好綿滑,用佢嚟解辣啱晒👍🏻

🐧企鵝妹食後感:
之前都食過幾間九龍城泰菜,泰金國絕對可以入選企鵝妹心目中頭一二位👑。雖然佢地嘅環境未算坐得好舒服,但成間餐廳同食物感覺好地道,而且大部份性價比都好高,又係良心小店,當然要多多支持😝💛

🐧企鵝妹推介指數: 8/10

🐧ig: penguin_iseating
記得follow 埋ig,就可以睇到更多企鵝妹吃喝玩樂嘅分享啦ʕ•ᴥ•ʔ
泰式燒牛肉
泰式燒豬頸肉,泰式燒雞翼
芒果沙冰
椰汁沙冰